Petržalka predstavila návrh riešenia problému s prijímaním detí do petržalských materských škôl

Starosta Mestskej časti Bratislava-Petržalka Ján Hrčka predniesol návrh všeobecného záväzného nariadenia, ktorým chce zaviesť zvýšenie poplatku pre všetky nepetržalské deti na 300 eur mesačne, pričom deti s trvalým pobytom v Petržalke by aj naďalej platili 30 eur mesačne. Samospráva chce týmto krokom vyriešiť dlhoročný problém spočívajúci v tom, že mnoho prijatých detí malo trvalý pobyt mimo Petržalky alebo boli mladšie ako tri roky.

„V Petržalke sme mali dlhodobý problém s prijímaním detí do materských škôl. Preto som sa rozhodol, že v prvom kroku pošlem všetkým riaditeľkám odporúčania s kritériami, podľa ktorých majú prijímať deti. Boli to veľmi jednoduché a stručné odporúčania: Nech majú prijaté deti k 1.1.2019 trvalý pobyt v Petržalke a nech majú k 31.8.2019 aspoň tri roky,“ povedal starosta Ján Hrčka, ktorý sa postupne stretol s riaditeľkami všetkých 24 materských škôl v Petržalke. „Od viacerých z nich som sa však dozvedel, že sa našimi odporúčaniami riadiť nebudú a naďalej budú vyberať deti podľa svojho vlastného uváženia, pretože je to ich zákonná kompetencia. Znamenalo by to, že by sme tento rok museli opäť stovkám rodičom z Petržalky oznámiť, že pre ich dieťa nie je v našich škôlkach miesto,“ opisuje dôvody Ján Hrčka.

Aj preto pristúpil k radikálnejšiemu riešeniu, ktorým chce tento problém vyriešiť raz a navždy – zvýšením poplatku pre nepetržalské deti na 300 eur mesačne. „Predpokladáme, že väčšina rodičov týchto detí nebude chcieť platiť takúto sumu a preto sa nám uvoľnia kapacity pre petržalské deti,“ vysvetľuje Hrčka. Pravidlá prijímania detí do materských škôl budú jasné: petržalské deti budú zvýhodnené, ostatné si budú musieť priplatiť. Týmto krokom chce zvýhodniť Petržalčanov a docieliť, aby bolo do škôlky prijaté každé petržalské dieťa. Petržalská samospráva chce zároveň predísť podozreniam, že k prijímaniu detí dochádzalo netransparentne. „Chcem, aby bolo jasné, že byť Petržalčanom sa oplatí a že dokážeme v našich škôlkach umiestniť každé petržalské dieťa, ktorého rodičia o to prejavia záujem,“ dodal Hrčka.

web od 2day