Chrípka – dodržiavajte hygienické návyky

Na Základnej škole Turnianska v bratislavskej Petržalke potvrdili druhý prípad prasacej chrípky. Opäť ide o žiaka prvého stupňa, ale z inej triedy. Pre agentúru SITA to dnes potvrdil hovorca mestskej časti Ľubomír Andrassy.
Ide teda o ojedinelé prípady bez epidemiologickej súvislosti. Okrem toho sa však "bežná" chorobnosť detí na akútne respiračné ochorenia na tejto škole zvýšila na 37 %, samospráva ako zriaďovateľ školy pristúpila k ďalším opatreniam.
Podľa nariadenia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva Bratislava sa vyučovanie na škole na týždeň preruší. Vyučovať sa nebude od tohto piatka do konca budúceho týždňa. "V piatok a v pondelok sa zároveň urobí kompletná dezinfekcia tried, spoločných priestorov, telocvične, jedálne a kuchyne," doplnil Andrassy. Na zvyšných desiatich základných školách v zriaďovateľskej pôsobnosti mestskej časti je podľa Andrassyho situácia pokojná. Chorobnosť sa tu pohybuje okolo troch až piatich percent, čo je údajne bežná chorobnosť počas školského roka. Naďalej sa však dodržujú pokyny, teda umývanie tried a spoločných priestorov pred aj po skončení vyučovania, po každej vyučovacej hodine sa triedy vetrajú. Zároveň sa pozornejšie sledujú hygienické návyky, najmä umývanie rúk teplou vodou a mydlom.

Podľa hovorkyne Úradu verejného zdravotníctva SR v Bratislave Lenky Šramkovej boli v Bratislavskom kraji do dnešného dňa potvrdené tri prípady ochorení žiakov základných škôl vyvolaných vírusom chrípky typu A(H1N1). V treťom prípade ide o školské zariadenie v Starom Meste. "Odbor epidemiológie situáciu monitoruje, školy hlásia denne proporciu absentujúcich žiakov z dôvodu ochorenia na respiračné ochorenia," povedala Šramková. V prípade výskytu ochorenia vyvolaného novým vírusom chrípky je podľa nej zabezpečená izolácia chorého, napríklad domáca liečba, prípadne hospitalizácia. Okrem toho je do školy zakázaný vstup deťom s podozrením na ochorenie, na školách sa zároveň vykonávajú ďalšie preventívne opatrenia pre tlmenie šírenia nákazy.

Správa bola prevzatá z agentúry SITA, vydaná bola 5. novembra 2009

web od 2day