Náruživí čitatelia zaskočení v knižniciach

Študenti Katedry intermédií a multimédií VŠVU v Bratislave pod vedením Ilony Németh celý semester pripravovali umelecké diela pre knižnice v Petržalke. Úlohou bolo pripraviť umelecké dielo, vychádzajúce zo špecifických prostredí, ktoré petržalské knižnice ponúkajú.

Na výstave, ktorá sa priamo v knižniciach začína vo štvrtok 28. apríla a potrvá do 27. mája, sa návštevníkom môže stať, že keď si zapožičajú knihu, okrem nej samotnej dostanú aj DVD Daniela Didu, na ktorom si budú môcť pozrieť miesta na ktorých sa dej knihy odohráva. Ľudmila Horňáková zasa ponúka zoznam všetkých čitateľmi zabudnutých záložiek, ktoré v knihách našla. Najmladších čitateľov určite pobaví živá socha v knižnici na Vavilovovej ulici.

Dve študentky z Prahy, ktoré tento semester absolvovali v ateliéri IN stáž, pracovali so zvukom. Jolana Sýkorová nenápadne využíva hučanie neónových svetiel typické pre staršie priestory knižníc a Veronika Slámová svojou inštaláciou upozorňuje na fakt, že v starom Grécku nevedeli čítať potichu.

Viktor Fuček napríklad knižnici na Lietavskej ulici venuje vlastnú zbierku básní. Týmto spôsobom si splní svoj sen a jeho kniha sa objaví v ponuke knižnice, z ktorej si zvykol požičiavať knihy. Dominika Belanská naopak prenesie do knižnice celú svoju skriňu aj so všetkými knihami, ktoré si od nej budete môcť požičať.

K celej výstave bude vydaný malý informačný list, na ktorom budete môcť nájsť všetky vystavené práce, s ich zaznačením na mape Petržalky.

web od 2day