Prvá petržalská cyklomobilizácia

V sobotu sa asi tridsiatka cyklistov a milovníkov vojenskej histórie zúčastnila na prvej cyklojazde, ktorú pri príležitosti Mobilizácie 1938 zorganizovali OZ Zachráňme petržalské bunkre, mestská časť Bratislava-Petržalka a Qnad Extrém team Petržalka. Trasa bola sčasti po cyklochodníku, lesnej ceste, betónke a asfaltke a zvládol ju aj najmladší štvorročný účastník.

Vyrazili sme spod Starého mosta, nasmerovali sme si to k Pečnianskemu lesu a zistili, kde sa nachádzajú vojenské bunkre na petržalskom území. Zastávka v bunkri BS-1 nám poodkryla nelichotivý stav tohto kedysi strategického opevnenia. Avšak vo veľkom bunkri BS-4 sme videli entuziazmus siedmych chlapíkov, ktorí sa pustili do obnovy bunkra. Odčerpali z jeho útrob vodu, vyčistili ho a začínajú s opravami. Plány majú veľké, tak im držíme palce. Na našej cyklotrase za petržalskými bunkrami sme končili v BS-8 Hřbitov a pozreli aj nové prírastky v jeho múzeu. Sprievod nám robili nielen historické vojenské vozidlá ale aj vojenský bicykel, ktorý bol kedysi veľmi dôležitým dopravným prostriedkom pre vojakov, ktorí boli vďaka bicyklu oveľa nenápadnejší. Na cyklojazde k petržalským bunkrom sme sa dozvedeli veľa zaujímavostí z vojenskej histórie ale aj o vojenských bicykloch československej ale aj nemeckej armády. Organizátori podujatia veria, že časom sa objaví na trati aj viac starých bicyklov, ktoré driemu zaprášené niekde na povalách, v garážach či kôlňach u starých rodičov na dedine.

Najbližšie by sa mala cyklojazda po petržalských bunkroch uskutočniť už najbližšiu sobotu 16. júla o 10,00 hodine, štart bude od bunkra BS-8 na Kopčianskej ulici.

web od 2day