V sobotu na bunkroch 73. výročie všeobecnej mobilizácie aj s ukážkou bojového útoku

Ukážka bojového útoku, československej a nemeckej armády, guľomety, samopaly, pušky a nemecký transportér budú sprevádzať sobotné podujatie v Petržalke pri vojnových bunkroch. Po obnovení bunkra BS-8 „Hřbitov“ na Kopčianskej ulici sa opravy a vynovenia dočkal aj veliteľský bunker BS-4 „Lány“ v Pečnianskom lese v blízkosti hraničného priechodu Berg. Práve bojový bunker BS-4 v sobotu 24. septembra 2011 slávnostne otvoria a návštevníci si budú môcť prezrieť jeho prízemné priestory, kde vzniklo Múzeum historickej bojovej techniky. Pri tejto slávnostnej príležitosti bude mať široká verejnosť hlavne rodiny s deťmi jedinečnú príležitosť vidieť zaujímavé bojové ukážky a povoziť sa na historických vojenských vozidlách cez bojové línie Petržalky v úseku 4 kilometrov k bunkru BS-8 Hřbitov na Kopčianskej ulici. Vítaní sú aj tí odvážni návštevníci, ktorí prídu oblečení v dobových odevoch z tridsiatych – štyridsiatych rokov na starých bicykloch, či autách.

O 13. hodine zástupca starostu Petržalky Roman Masár slávnostne sprístupní prvú vojenskú historickú izbu na Slovensku v podzemí bojového bunkra BS-8 a výstavu fotodokumentov vojenského cyklistického práporu. Pre návštevníkov bude iste veľkým lákadlom súťaž v streľbe zo samopalu Kalašnikov na terč. Do súťaže sa môžu prihlásiť páry. Víťazi streleckej súťaže prvé dva páry získajú atraktívnu cenu „Povolávací rozkaz“ a ubytovací lístok na jeden nocľah v podzemí vojenského bunkra BS-8 s kompletným servisom. Neoddeliteľnou súčasťou podujatia bude degustácia špeciálneho vojenského gulášu a iné sprievodné podujatia.

Pozn. Vojenské dejiny Petržalky siahajú hlboko do minulosti nášho národa i národov susedných krajín. Vstup do pohraničného pásma a vojenských bojových bunkrov bol dlhé roky prísne zakázaný. V posledných rokoch sa pohraničné pásmo postupne premieňa na krásne miesto pre kultúrny život obyvateľov Petržalky vďaka nadšencom vojenskej histórie a miestnej samosprávy, ktorí spoločnými silami začali oživovať vojenské historické bunkre a usporadúvať spomienkové podujatia o vojnových udalostiach a osudoch ľudí, vojakoch v pohraničí, ktorí položili životy za našu slobodu. Vojenské Múzeum v bunkri BS-8 Hřbitov je tematicky zamerané na dejiny československej armády a slovenskej armády 1938-1989 a tento bunker dobrovoľníci z OZ Zachráňme petržalské bunkre obnovili ako prvý.

web od 2day