Spomienka na 17. november ´89 v Petržalke

Vo štvrtok 17. novembra sme si v Petržalke pripomenuli pád Železnej opony a dôvody, ktoré viedli v roku 1989 k Nežnej revolúcii.
Podujatie sa uskutočnilo pri bunkri BS-8 Hřbitov a vojenskom historickom múzeu. Okrem otvorenia výstav „Nežná revolúcia 1989“ a „História colníctva a finančnej stráže“ si návštevníci prezreli novú Železnú oponu, ktorú vybudovali nadšenci z občianskeho združenia Zachráňme petržalské bunkre spolu so študentmi SOŠ elektrotechnickej v Petržalke. Vďaka inscenáciám občianskym združeniam Múzeum petržalského opevnenia a Self Defense Force deti i dospelý zažili pokus o ilegálny prechod z Československej socialistickej republiky na „západ“ i colnú kontrolu auta prichádzajúceho z kapitalistického Rakúska. Deti sa do ukážok natoľko vžili, že pokrikmi povzbudzovali utečencov v behu za slobodou. Scénky ešte viac, priam filmovo, umocnilo chladné hmlisté počasie.
Starosta Vladimír Bajan vo svojom príhovore okrem iného poukázal na dôležitosť a potrebu návratu k hodnotám, za ktoré v novembri 89 povstala väčšina obyvateľstva vtedajšej ČSSR. Zaujímavé boli aj spomienky Staropetržalčana Jaroslava Gustafíka na život v pohraničnej Petržalke pri „železnej“ opone a podujatie emotívne umocnila pieseň Pocta Majakovskému v podaní Marcela Palondera. Na podujatí nechýbala priama účastníčka novembrových udalostí roku 1989 Zuzana Mistríková, ktorá spolu s ďalšími hosťami symbolicky prestrihla ostnatý drôt. Šancu zobrať si domov na pamiatku torzo zo železnej opony s trikolórou využili aj mnohí ďalší záujemcovia nielen z našej mestskej časti.

web od 2day