Pokrstili sme petržalský elektromobil

V Petržalke čistou vodou dnes pokrstili nové ekologické vozidlo. Elektromobil bude slúžiť samospráve najmä na monitoring čistoty a poriadku v mestskej časti. Starosta Vladimír Bajan a Ján Orlovský zo Západoslovenskej energetiky pokrstili dnes popoludní čistou vodou prvý elektromobil, ktorý bude používať samospráva najľudnatejšej mestskej časti na pravom brehu Dunaja.
„Prioritne budeme elektromobil využívať na monitoring čistoty a poriadku mestskej časti, na posilnenie mobility inšpektorov verejného poriadku a v ďalšom slede aj na ďalšie iné úlohy samosprávy v oblasti stavebného poriadku a v sociálnej oblasti“, vysvetlil účel využitia nového Citroënu c-zero s pohonom na elektrickú energiu.

„Ide o lastovičku v elektromobilite v našej mestskej časti a verím, že takáto ekologická doprava je trend, akým by sme sa v budúcnosti v Bratislave mali uberať“, dodal starosta.
Hovorca Západoslovenskej energetiky a.s. Ján Orlovský vyzdvihol pružnosť s akou petržalská samospráva pristupovala k projektu už v jeho prípravných fázach.
Petržalka bude elektromobil využívať v rámci projektu VIBRATE – Twin City E- mobility Vienna Bratislava v rámci Programu cezhraničnej spolupráce Slovenská Republika – Rakúsko 2007 – 2013. Jeho cieľom a poslaním je demonštrácia konceptu elektromobility v prostredí bežnej mestskej dopravy a v regióne dvoch geograficky najbližších hlavných miest v Európe, Viedne a Bratislavy.
Hoci obstarávacia cena auta poháňaného na elektrickú batériu je v súčasnosti vyššia ako u ostatných vozidiel, jeho prevádzkovateľ výrazne usporí.

„Okrem toho, že vozidlo neprodukuje emisie CO2 a je úplne tiché, náklady na spotrebu sú niekoľkokrát nižšie ako u vznetového alebo zážihového motora. Elektromobil má výbornú akceleráciu a dojazd okolo 130 kilometrov na jedno nabitie, pričom auto sa samo dobíja napríklad aj pri brzdení“, povedal hovorca Západoslovenskej energetiky a.s. Ján Orlovský.
Petržalka má nabíjaciu elektro stanicu nainštalovanú priamo vo svojich priestoroch.

web od 2day