Sociálna výdajňa pomáha už rok

Rok prevádzky potvrdil opodstatnenie petržalskej Sociálnej výdajne

Vlani v auguste starosta Petržalky Vladimír Bajan otvoril v najľudnatejšej mestskej časti Sociálnu výdajňu. Je určená pre ekonomicky slabých obyvateľov s trvalým pobytom v Petržalke, ktorí sa nie vlastnou vinou ale z dôvodu súčasného nastavenia sociálneho finančného systému ocitli vo finančnej tiesni.
„Zriadenie Sociálnej výdajne ukázalo svoje opodstatnenie. Podarilo sa nám doteraz pomôcť takmer 350 Petržalčanom, ktorí si niektoré potraviny nemusia kupovať. Bezplatne si ich vyzdvihnú tu, čím ušetria peniaze napríklad na nájomné, elektrinu, lieky či niečo iné“, zhodnotil prvý rok fungovania starosta Vladimír Bajan a dodal, že potraviny si obyvatelia zoberú na základe čipovej karty, ktorú vydáva petržalský miestny úrad. „Vydaných je momentálne 133 čipových kariet. Viac ako 42% z nich je v rodinách s deťmi, takmer 33% kariet majú osamelí občania a 25% seniori. Záujem zo strany klientov pretrváva“, povedal V. Bajan.
Oddelenie sociálnych vecí a rodiny petržalského miestneho úradu projekt výdajne pravidelne počas roka vyhodnocovalo. Vzhľadom na záujem držiteľov čipových kariet zmenilo otváracie hodiny a počet prevádzkových dní z dvoch na tri. V súčasnosti je výdajňa otvorená v utorok, stredu a štvrtok od desiatej do dvanástej hodiny.
„Najprv si ľudia mysleli, že chceme suplovať obchody, no zakrátko pochopili, že ide o doplnkovú sociálnu pomoc. Výdajňa nemôže pokrývať základné životné a stravovacie potreby obyvateľov v plnom rozsahu. Potraviny, ktoré získavame od obchodného reťazca, sú každý deň iné. Ide o sortiment, u ktorého sa blíži doba ukončenia trvanlivosti, alebo je to tovar s poškodeným obalom, prípadne ho obchodný reťazec uvoľní kvôli vyprázdňovaniu skladov. Vždy však musí ísť o potraviny hygienicky v poriadku“, zdôraznila vedúca oddelenia sociálnych vecí a rodiny Miestneho úradu Mestskej časti Bratislava-Petržalka Alena Halčáková.
Najväčší záujem zo strany klientov je o chlieb, pečivo, sladké pečivo, mäsové výrobky, ale aj o mliečne výrobky a hotové jedlá. Potraviny, ktoré sa počas dňa v Sociálnej výdajni neminú, dávame k dispozícii bezdomovcom v útulku. Spočiatku bol slabý záujem o rybacie výrobky napr. krevety alebo údeného lososa, pretože niečo také klienti ešte nejedli. Pracovníčky oddelenia sociálnych vecí miestneho úradu preto spolu s tovarom začali dávať aj recepty a návody na spracovanie týchto špecialít.
„Niektorí občania chodili do výdajne aj ráno o 8. hodine, aby boli vo výdajni medzi prvými a odniesli si domov čo najviac. Tovar však vydávame tak, aby sa ušlo každému, kto počas dňa príde. Myslíme teda aj na mamičky, ktoré môžu prísť až neskôr, lebo napríklad odprevádzajú deti do školy alebo sú s nimi u lekára“, vysvetlil starosta.
Okrem doterajšieho dodávateľa spoločnosti Metro Lamač, v súčasnosti pripravujeme spoluprácu aj s Kauflandom.
Kritériá a podmienky získania čipovej karty na výdaj tovaru zo Sociálnej výdajne sú na webovej stránke Mestskej časti Bratislava-Petržalka https://www.petrzalka.sk/index.php?id_menu=67119.

web od 2day