Pre pohostinstvá, reštaurácie i herne v Petržalke platia nové pravidlá

1. januára 2013  v Petržalke vstúpilo do platnosti Všeobecne záväzné nariadenie o pravidlách času predaja v obchode a času prevádzky služieb v živnostenskom podnikaní. Majitelia zariadení, ktorých prevádzková doba je v rozpore s novým VZN, sú povinní do 30 dní otváraciu dobu upraviť.

Pohostinské a reštauračné podniky a herne situované v bytových alebo rodinných domoch  a prevádzky vzdialené od bytových domov menej ako 70 metrov môžu  byť – podľa nových pravidiel – otvorené už len do 22.00 hodiny.

Ak podnikateľ chce mať takúto prevádzkareň otvorenú dlhšie (po 22:00 hod.), musí si čo najskôr podať žiadosť. Mestskej časti totiž bude musieť doložiť viacero dokladov. Jedným z nich je aj súhlasné stanovisko minimálne 50 % obyvateľov dotknutých bytových domov s povolením prevádzkovej doby nad rámec všeobecnej prevádzkovej doby. Mestská časť však nebude pri posudzovaní žiadostí prihliadať  iba na podpisy tamojších obyvateľov. Bude brať do úvahy aj to, či v súvislosti s prevádzkarňou žiadateľa nedochádzalo k porušovaniu príslušného VZN, rušeniu nočného pokoja, verejného poriadku, k poškodzovaniu životného prostredia, šíreniu nadmerného hluku a pod.

Podľa nového VZN prevádzkarne  mimo bytových alebo rodinných domov  smú mať otvorené do 23:00 hod. Nový predpis sa venuje napr. aj jednorazovým predĺženiam prevádzkovej doby a celkovo spresňuje pravidlá v podnikaní. Všeobecne záväzné nariadenie obsahuje aj oznámenia a žiadosti, ktoré prevádzkovatelia potrebujú pri komunikácii s miestnych úradom. Stiahnuť si ich môžu z webovej stránky  mestskej časti na https://www.petrzalka.sk/oblasti/podnikanie/ a celé VZN nájdu záujemcovia na https://www.petrzalka.sk/vseobecne-zavazne-nariadenia/.

web od 2day