O použití financií rozhodujú aj obyvatelia

Petržalská samospráva v rámci zvyšovania transparentného prostredia v mestskej časti dáva svojim obyvateľom možnosť rozhodnúť o využití časti finančných prostriedkov zo svojho rozpočtu. Urobiť tak môžu prostredníctvom webovej stránky mestskej časti v rubrike participatívny rozpočet.

Potom, čo petržalská samospráva v ostatných dvoch rokoch zrealizovala viacero krokov, ktoré významnou mierou prispeli k skvalitneniu a zlepšeniu prostredia v mestskej časti, chce pokračovať v dobre nastavenom smerovaní aj naďalej. „Vlani sa nám podarilo zrekonštruovať Vlastenecké námestie, popri Chorvátskom ramene sme osadili nové koše a lavičky, ktoré si obyvatelia veľmi pochvaľujú, koncom roka sme začali s revitalizáciou námestia v Ovsišti,“ vyberá starosta Petržalky Vladimír Bajan z investícií tie, ktoré obyvateľov najväčšej bratislavskej mestskej časti najviac oslovili.
Teraz ich Petržalka vo väčšej miere aktívne zapája do rozhodovania, kde a ako bude časť peňazí z petržalského rozpočtu použitá. Umožňuje to tzv. participatívny rozpočet, ktorý poslanci schválili pri hlasovaní o rozpočte na rok 2013. Zapojiť obyvateľov do rozhodovania samosprávy sa poslanci rozhodli aj vzhľadom na finančné možnosti mestskej časti, ktoré jej nedovoľujú realizovať všetky zámery, plány a predstavy, popri nevyhnutných investíciách do majetku, životného prostredia či čistoty. „Práve obyvatelia budú tí, ktorí rozhodnú, do ktorých projektov sa Petržalka pustí prioritne. Rozhodovať budú o investíciách v hodnote cca 30 tisíc eur, čo je o 10 tisíc viac ako navrhovali poslanci pri schvaľovaní rozpočtu,“ dodáva petržalský starosta V. Bajan, ktorý tiež dodal, že investície, o ktorých rozhodnú obyvatelia samozrejme nie sú jediné, ktoré samospráva zrealizuje.

Petržalčania môžu už teraz rozhodnúť o lokalite, kde bude vysadená nová zeleň v rámci náhradnej výsadby za odstránené stromy a do ktorého schodiska k terasám samospráva investuje. Rovnako môžu rozhodnúť, ktoré z ďalších športovísk zrevitalizuje. Obyvatelia Petržalky môžu hlasovať na webovej stránke v rubrike participatívny rozpočet, v každej oblasti (schody, náhradná výsadba, športovisko) vždy jedenkrát. Urobiť tak môžu do 5. mája 2013.

Pri náhradnej výsadbe Petržalčania vyberajú zo štyroch lokalít – Dolnozemská; Poloreckého-Mamateyova; Mamateyova-Medveďovej; Lachova. Tieto štyri vybrala mestská časť z väčšieho množstva, pričom zohľadňovala stanovené kritériá. Prvým boli vlastnícke vzťahy, pretože samospráva môže výsadbu realizovať na pozemkoch zverených do jej správy a aj to len sú súhlasom vlastníka. Rozhodujúce pri výbere boli inžinierske siete. Tie výrazne zredukovali možnosti výsadby, pretože v ich blízkosti sa stromy sadiť nesmú. Rovnako aj vzdialenosť od obytných domov zohrala svoju úlohu. Samospráva sa totiž čoraz častejšie stretáva s požiadavkami od obyvateľov o výrub stromov vysadených v minulosti bez súhlasu správcu, ktoré im dnes uberajú zo svetla na trávnatých plochách ale i v bytoch. „Rozhodujúca bola aj veľkosť plochy, ktorá by mala byť priestranná, pretože len správne navrhnutá výsadba pôsobí kompozične, harmonicky a znásobuje estetický účinok zelene,“ dodáva Miroslav Štefánik, prednosta miestneho úradu mestskej časti.

Ten ďalej uviedol, že aj pri výbere schodísk museli odborníci brať do úvahy rôzne kritériá ako technické možnosti opravy, ich stav, využitie schodiska apod. Upozornil tiež, že tieto opravy robí mestská časť nad rámec svojich povinností, nakoľko schodiská sú súčasťou spoločných terás a tie sú vybudované na pozemkoch vo vlastníctve hlavného mesta SR Bratislava. Za ich stav zase zodpovedajú vlastníci bytov a nebytových priestorov. Napriek tomu Petržalka navrhla tri schodiská – nadchod na cestou Jasovská ulica č. 2; schodisko na Námestí hraničiarov č. 13; schodisko a rampa na Mánesovom námestí č. 1, z ktorých si ľudia vyberú to, ktoré Petržalka prednostne opraví.

V tretej oblasti dáva Petržalka obyvateľom možnosť hlasovaním vybrať jedno zo športovisko, ktoré chce samospráva v súčasnosti zrevitalizovať. V ostatných dvoch rokoch takto upravila dve ihriská na Romanovej a A. Gwerkovej, kde  zabezpečila nový asfaltový povrch, maľovanie čiar herných plôch pre basketbal a volejbal, upravila trávnik v okolí ihrísk a na druhom menovanom osadila nové basketbalové koše.  V tejto oblasti môžu obyvatelia Petržalky vyberať z troch lokalít – Budatínska 25, Lachova 18 alebo Jasovská 17. Opäť pri výbere ihrísk určených na revitalizáciu zohrali významnú úlohu kritériá ako aktuálny stav ihriska a intenzita ich využívania samotnými obyvateľmi.

web od 2day