Petržalka privíta 630 prváčikov

Prázdniny sa už chýlia ku koncu a tridsať školských zariadení v zriaďovateľskej pôsobnosti mestskej časti slávnostne zaháji školský rok 2013/2014 ráno 2. septembra. Takmer 630 prváčikov po prvýkrát zasadne do školských lavíc v 32 triedach.

Na základe výsledkov zápisu detí do 1. ročníka, očakávaných odkladov povinnej školskej dochádzky a výsledkov prijímacích pohovorov na osemročné a bilingválne gymnáziá mestská časť predpokladá, že v nastávajúcom školskom roku bude v jedenástich základných školách 4 190 žiakov zaradených do 217 tried. Z celkového počtu by sa malo 124 žiakov so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami vzdelávať v 13 špeciálnych triedach podľa školského vzdelávacieho programu pre žiakov chorých a zdravotne oslabených, s vývinovými poruchami učenia a podľa vzdelávacieho programu pre žiakov s autizmom alebo inými vývinovými poruchami. Dve zo základných škôl – Turnianska a Holíčska – začnú nový školský rok aj s novým vedením. Po takmer dvadsaťročnom pôsobení odišla do zaslúženého dôchodku RNDr. Elena Rapavá, ktorá v tomto roku prijala z rúk starostu ocenenie Osobnosť Petržalky za rozvoj školstva. Zo svojho postu odišla aj RNDr. Daniela Leštinská, riaditeľka základnej školy na Turnianskej ulici. Noví riaditelia – pán Jozef Varga a pani Zlata Halahijová – sa ujali svojej funkcie už 1. augusta, aby si prevzali agendu a pripravili všetko potrebné na začiatok nového školského roka.

V materských školách na základe rozhodnutia o prijatí privítajú 628 nových detí. V novom školskom roku petržalská samospráva vo svojich 19 materských školách otvorí 104 tried s počtom detí 2 397, čo je o 20 detí menej oproti minulému roku vzhľadom k novele školského zákona, ktorá stanovila maximálny počet 3 deti, ktoré je možné prijať do jednej triedy materskej školy z dôvodu vysokého záujmu zákonných zástupcov. Tá totiž spôsobila, že školy nemôžu prijať viac detí napriek tomu, že majú pre ne vytvorené podmienky. Z celkového počtu budú otvorené aj 4 špeciálne triedy pre 36 detí s diagnózou autizmus, s ľahkým mentálnym postihom alebo s poruchami výživy.

Do petržalských základných škôl nastúpi v prvý školský deň viac ako 4 tisíc detí. Oproti predchádzajúcemu školskému roku je to nárast o takmer 260 žiakov a 10 tried. Najviac žiakov by malo navštevovať ZŠ Pankúchovu, Tupolevovu, Budatínsku a Turniansku. Petržalská samospráva počas prázdnin investovala aj do rekonštrukcie striech, vstupov, schodísk, osvetľovacích telies a hygienických zariadení na základných a materských školách. „Celkové náklady na nevyhnutné opravy v školských zariadeniach sú viac ako pol milióna eur. Zahasíme však len to, čo nás najviac páli. Vďaka tzv. solidarite s menšími mestskými časťami prišli Petržalčania aj tento rok o viac ako 600 tisíc eur, vďaka ktorým mohla samospráva zvýšiť úroveň školských zariadení. Navyše nás štát tlačí stále do ďalšieho a ďalšieho šetrenia, čo už samospráva považuje za likvidačné“, skonštatoval Vladimír Bajan. Úver vo výške 5 miliónov eur, ktoré si v roku 2009 samospráva vzala, použila na výmenu okien a zateplenie striech, aby sa ušetrili náklady na bežnú prevádzku školských zariadení v správe mestskej časti.

Organizácia školského roka a termíny prázdnin v školskom roku 2013/2014

web od 2day