Malí cyklisti opäť zdolajú na trase Bratislava – Praha stovky kilometrov

V minulom roku trinásť žiakov zo základnej školy pre intelektovo nadaných žiakov v Petržalke prešlo na bicykloch viac ako 400 kilometrov. Tento rok pozývajú aj ostatných kamarátov z Petržalky, aby si letné dobrodružstvo užili spolu s nimi. Záštitu nad podujatím prevzali premiér Robert Fico a starosta Vladimír Bajan.

V termíne od 15. do 30. júla 2014 žiaci petržalských základných škôl prejdú niekoľko stoviek kilometrov na trase Bratislava – Praha. Trasu „tour de intelekt 2014“ rozplánovali jej organizátori – Občianske združenie Intelekt a Súkromná základná škola pre intelektovo nadaných žiakov v Petržalke – na 12. etáp s tromi voľnými dňami na oddych a regeneráciu. Počas tour spoznajú žiaci nielen zaujímavé miesta a malebné prírodné zákutia, ale si vyskúšajú spanie pod stanom, varenie na otvorenom ohni a kúpanie v horskom potoku. Žiaci ponesú posolstvo slovenského premiéra premiérovi Českej republiky a zároveň posolstvo všetkým deťom, aby menej sedeli za počítačmi a viac času trávili vonku v prírode. Mottom tohtoročnej tour sa stal výrok pána profesora Viliama Fischera „Niet lepšej prevencie ako šport“. „Je to akcia zameraná na zlepšenie kvality života. Kto sa hýbe, zdravo žije,“ priblížil cieľ prázdninovej aktivity jeden z organizátorov Petr Orság. Trasa bude viesť z Bratislavy cez České Budějovice do Prahy jednou z najkrajších oblastí Českej republiky. Ide o otvorenú 15 dňovú cyklotúru z Bratislavy do Prahy po cestách II. a III. triedy, ktoré sú doporučené pre cykloturistiku. „Náročnosť etáp sme volili tak, aby deti, pre ktoré je táto akcia primárne určená, trať bez problémov zvládli a najmä, aby si výlet užívali ako dobrodružstvo a spoznávali nielen nové miesta ale aj nových ľudí“, dodal Petr Orság. Presnú trasu a celý harmonogram tour je k dispozícii na www.intelekt.sk. Deti môžu ich rodičia na „tour de intelekt 2014“ prihlásiť do konca júna na intelekt@intelekt.sk u organizátorov. „Tour de intelekt 2014“ odštartujú premiér Robert Fico a starosta Vladimír Bajan dňa 15. júla 2014 o 10.00 h pred Úradom vlády SR.

Petržalská samospráva deklaruje svoju podporu športu nielen šírením osvety medzi petržalskými žiakmi, ale aj usporadúvaním rôznych športových aktivít počas celého roka. Či už je to Olympijský festival nádejí Petržalka 2014 alebo Petržalka v pohybe, Concrete Jungle Jam, penalta či uličný basketbal a futbal. Tento rok pre žiakov pripravila mestská časť aj špeciálnu aktivitu vo forme úplne nového športu z kanady s názvom KIN-BALL. V minulom roku revitalizovala samospráva päť športovísk pre staršiu mládež a k dnešnému dňu opravila ďalšie tri. Do konca roka pribudne ďalších šesť opravených hracích plôch. K nim pribudne čoskoro aj prvá petržalská verejná plaváreň a bowlingové centrum.

„Minuloročnú Tour de Intelekt som si veľmi užila, bol to nielen obrovský zážitok ale aj skúška. Trasy ktoré sme každodenne zdolávali neboli náročné a keď sa stalo že niekto nevládal tak sme sa navzájom povzbudzovali alebo sme jednoducho zosadli a kráčali popri bicykli. Boli sme super partia, v ktorej aj keď boli niekedy rozpory, vždy sa rýchlo urovnali. Dokázali sme si navzájom pomôcť alebo len utešiť či povzbudiť druhého kamaráta. Už sa neviem dočkať, kedy si opäť zopakujeme túto akciu, spanie v stane, varenie jedla na ohnisku, kúpania sa v rieke a hlavne veľa zábavy.“
Lea

„V júli minulého roka som sa zúčastnil Tour de Intelekt. Bola to akcia zorganizovaná našou školou, na bicykloch sme išli až do Prahy. Hoci to bolo dosť náročné, užili sme si pri tom aj veľa zábavy. Kamoši, príroda, bicykle a spanie pod stanom, čo viac by som si mohol želať cez prázdniny? Pod stanom som spal prvýkrát v živote a bol to naozaj zážitok. A pozorovať pani riaditeľku a učiteľky pri varení, to tiež stálo za to. Jedným z momentov, na ktoré určite nikdy nezabudnem, sú od námahy červené tváričky učiteľského doprovodu, keď ma konečne dobehol na kopci. Veľmi sa už teším na to, že ich uvidím znova na ďalšej Tour de Intelekt toto leto.“
Marek

Plagát Tour de intelekt 2014

web od 2day