Záujemcovia o poskytnutie dotácie pozor!

POZOR ZMENA! Od 2.1.2020 sa podľa schválenej novely VZN. o poskytovaní dotácií budú môcť podávať žiadosti o dotácie iba ELEKTRONICKY! cez portál https://petrzalka.egrant.sk
Upozorňujeme, že sa menia aj prílohy, ktoré treba priložiť k elektronickej žiadosti.

Novelu nájdete tu:TU

Dotácie pre občianske združenia bude mestská časť poskytovať aj v tomto roku na základe písomných žiadostí. Žiadateľ predloží v zmysle VZN 7/2015 o poskytovaní finančných dotácií žiadosť o poskytnutie dotácie v sume vyššej ako 2 000 eur najneskôr do 31. marca a vo výške do 2 000 eur najneskôr do 31. októbra príslušného kalendárneho roka.

Záujemcovia o poskytnutie dotácie pre občianske združenia (neziskové organizácie, rôzne spolky a združenia či právnické osoby vykonávajúce verejno-prospešnú činnosť) v tomto roku musia vyplniť tlačivo a poslať poštou na adresu miestneho úradu, priniesť osobne do podateľne miestneho úradu alebo poslať aj elektronicky (podpísanú a naskenovanú) na mailovú adresu katarina.tomcikova@petrzalka.sk.

Samospráva evidovala v r. 2018 celkovo 76 žiadostí o poskytnutie dotácie, pričom až v 56 prípadoch ich schválila. Sumu 100 000 eur poskytnutú z rozpočtu mestskej časti využili verejnoprospešné združenia na rôzne účely. Podľa starostu Jána Hrčku by nemali slúžiť na tie komerčné. „Účelové dotácie by mali predovšetkým slúžiť na podporu všeobecne prospešných alebo verejnoprospešných služieb s trvalejšou hodnotou, tak v oblasti miestneho športu, kultúry, výchovy, životného prostredia, historických hodnôt, v sociálnej, zdravotnej alebo humanitárnej oblasti,“ povedal starosta.

Mestská časť podporila najmä projekty na pomoc mentálne, zrakovo a sluchovo postihnutým obyvateľom, ľuďom bez domova či deťom zo sociálne slabých rodín. V prípade podujatí vybrala tie, ktoré organizovali športové kluby, detské aj seniorské folklórne súbory, základné školy, tanečné školy, štúdia či komunitné centrá. Zoznam dotovaných občianskych združení aj celkové sumy za minulý rok si môžete pozrieť v prílohe.

V prípade športových podujatí financovali občianske združenia zväčša materiálno-technické zabezpečenie a nákup ocenení, v prípade súťaží, letných táborov išlo o preplácanie nákladov spojených s cestou, ubytovaním a stravou. Iné združenia zas využili čiastku na renováciu svojich vlastných priestorov, ale aj verejných priestranstiev, slúžiacich všetkým Petržalčanom. Takým príkladom je OZ Konduktor, ktoré rekonštruovalo plechovú plastiku „Strom života“ na Furdekovej ulici; OZ Pedál vložilo peniaze na údržbu areálu lesíka pri starej BMX dráhe na Haanovej ulici alebo OZ Kaspian, ktoré použilo dotácie na rekonštrukciu jazdných prvkov v skateparku na Námestí Republiky.

Všetky informácie o dotáciách nájdete na našej webovej stránke TU.

web od 2day