Cezhraničná spolupráca o vplyvoch klimatických zmien na pohraničný región Dunaja

V septembri minulého roka bola zverejnená výzva na predkladanie žiadostí o finančný príspevok v rámci Fondu malých projektov. V súvislosti s uvedenom výzvou bola mestská časť Bratislava-Petržalka oslovená Miestnou samosprávou XI. obvodu hlavného mesta Budapešť, Újbuda s ponukou na spoluprácu a partnerstvo v rámci pripravovaného spoločného projektu s názvom „Klimatické zmeny a Dunaj v pohraničnom regióne – Cezhraničná spolupráca miestnych samospráv a základných škôl“.

Ide o malý projekt cezhraničnej slovensko-maďarskej spolupráce, do ktorého sa zapojila mestská časť Petržalka a maďarská mestská časť Budapešť-Újbuda, hlavný partner projektu. Téma projektu nie je náhodná. Extrémne poveternostné podmienky spôsobené klimatickými zmenami v posledných desaťročiach spôsobujú veľké zrážky alebo, naopak, suchá, vysokú či nízku hladinu Dunaja, čo má negatívny dopad na flóru a faunu v tomto regióne.

Prostredníctvom cezhraničnej spolupráce chcú obe mestské časti zvýšiť povedomie žiakov o klimatických zmenách v oblasti hraníc, aby si uvedomili, že to je reálny problém, ktorý má vplyv aj na sociálno-ekonomický rast daného regiónu. Na ochranu dedičstva a biodiverzity našej najväčšej rieky v budúcnosti je však dôležité aj to, aby bola mladá generácia vo veľmi rannom veku vzdelávaná v oblasti vplyvov zmeny klímy na pohraničný región Dunaja.

Čo sa týka hlavných aktivít žiakov a učiteľov zúčastnených v projekte, v spolupráci s externou firmou budú vytvárať informačnú príručku pre základné školy o vplyve zmeny klímy na dunajský maďarsko-slovenský pohraničný región. Žiaci sa zúčastnia vzdelávacích aktivít, absolvujú spoločný kemp „Zmena klímy a Dunaj“, kde si navzájom vymenia skúsenosti a budú sa podieľať na tvorení Spoločnej metodickej príručky pre maďarské a slovenské základné školy v cezhraničnom regióne Dunaja. Výsledkom bude silnejšia vnímavosť žiakov na dopad zmeny klímy nie len na Dunaj, ale celkovo na životné prostredie ako také.

Projekt odštartuje 1. augusta tohto roka a potrvá do 31. júla 2020. Vybrané boli tri petržalské ZŠ: ZŠ Dudova 2, ZŠ Holíčska 50 a ZŠ Pankúchova 4 a tri maďarské školy z MČ Újbuda: Základná škola Csiki-hegyek, Základná škola a gymnázium Bethlen Gábor, Základná škola a gymnázium Bárdos Lajos. Všetky školy sú Zelené školy, resp. Eko-školy zamerané na environmentalistiku. Na projekt bol vyčlenený rozpočet viac ako 56 tisíc eur, z čoho väčšinu tvoril príspevok z Európskeho fondu regionálneho rozvoja. Petržalka sa podieľala na 15-percentnom spolufinancovaní projektu.

web od 2day