Petržalka prekonala minuloročný plavecký rekord

Tretí ročník športového podujatia Petržalka na plavárni mal úspešný koniec. Cieľom mestskej časti bolo okrem podpory pohybu a zdravia prekonať minuloročný rekord a za 12 hodín preplávať ďalej ako do Popradu. A to sa nám aj podarilo. Spoločne sme preplávali 346 400 m, čo je o 5 150 m viac ako vlani. Akciu zastrešovalo tradične oddelenie školstva a športu miestneho úradu v spolupráci s Petržalskou plavárňou, sponzormi podujatia bola predajňa Kraj a Petržalská tržnica.

Za úspechom stálo až 369 účastníkov, medzi ktorými boli žiaci z ôsmich petržalských základných škôl, jednotlivci, rodiny s deťmi, vytrvalci, plavci z triatlonového klubu TRIAX, ale aj zdravotne postihnutí špeciálni olympionici. Petržalská plaváreň sa jednoducho premenila na veľké plavecké závodisko, v ktorom si každý plavec našiel svoje miesto.

Podujatie odštartoval o 8.00 h ráno starosta Ján Hrčka, ktorý poďakoval účastníkom za hojnú účasť a poprial im veľa šťastných odplávaných kilometrov. Plaveckú dvanásťhodinovku si nenechal ujsť ani úspešný slovenský triatlonista a olympionik Richard Varga z klubu TRIAX. „Som rád, že sa môžem tohto podujatia zúčastniť. Dúfam, že si dnešný deň užijete a spolu prekonáme vlaňajší rekord,“ povedal.

A kto odplával najviac kilometrov? Spomedzi jednotlivcov bol najlepším plavcom Stanislav Horínek, ktorý odplával 3,7 km. „Jeho výkon je naozaj obdivuhodný, o to viac, že pán Horínek je telesne postihnutý plavec,“ povedal Robert Schnürmacher z oddelenia školstva a športu. Stanislav Horínek prišiel nešťastnou náhodou o ľavú ruku aj nohu, no v plávaní nie je žiadnym nováčikom. Rozhovor s ním si môžete prečítať tu: TU. Len o niečo menej metrov zaplával Martin Bobošík (3,3 km), tretím najlepším bol Sebastián Weisabel (2,6 km).

Žiaci zo základných škôl sa takisto nedali zahanbiť. Malí bojovníci odplávali dohromady 86 300 m. Na prvom mieste sa umiestnili žiaci zo ZŠ Lachova (21,6 km), na druhom mieste skončila ZŠ Holíčska (16,5 km) a na treťom mieste ZŠ Gessayova (12,6 km).

OSTATNÉ ZŠ:

ZŠ Dudova (12,2 km)
ZŠ Budatínska (11,7 km)
ZŠ Tupolevova (6,3 km)
ZŠ Nobelovo námestie (5,5 km)
ZŠ Prokofievova (2,1 km)

Každý plavec si odniesol diplom za účasť a ovocie v podobe jablka, pomaranča alebo banánu, ktoré mestskej časti poskytla predajňa Kraj z Petržalskej tržnice. Podujatie ukončila prvá vicestarostka Lýdia Ovečková, ktorá do štafety zapojila celú rodinu. „Ďakujem celému personálu plavárne a zamestnancom úradu, ktorí tu strávili celý deň, aby všetko prebehlo hladko. Dúfam, že sa tu opäť uvidíme o rok a možno preplávame aj do tých Košíc,“ povedala na záver Ovečková.

FOTOGALÉRIA
Foto: Matúš Bednarič

web od 2day