Rozhovor s talentovanou karatistkou Larou Blahovou

Jedenásťročná Petržalčanka zo ZŠ Budatínska dosiahla mimoriadny úspech na majstrovstvách sveta v karate. Na šampionáte, ktorý sa uskutočnil tento rok v Bratislave 20. – 23 . júna sa predstavilo takmer 200 slovenských karatistov. Spomedzi viac ako 2800 pretekárov zo 60 krajín sveta sa Larka umiestnila na výbornom štvrtom mieste v kategórii kata.

Ako dlho trénuješ karate?
Sedem rokov. Mám zelený opasok a znamená to pre mňa veľa, stálo to mnoho poctivej práce a usilovnosti. V karate je zelený opasok 5. Kyu.
Môj klub sa volá TJ BUDO Bratislava. Trénujem v Petržalke v ZŠ Tupolevova pod vedením trénerky Alenky Segešovej a trénera Ruda Brúdera.

Kto ťa priviedol ku karate?
Videla som rozprávku Carcoolka a strašne sa mi páčilo, ako bojovala s vlkom 🙂

Čo pokladáš za svoj doterajší najväčší športový úspech?

Najväčší sú asi tieto Majstrovstvá sveta a moje štvrté miesto a tiež si veľmi vážim víťazstvo v Prahe ako aj druhé miesto z majstrovstiev SR.

Máš nejaký idol?

Ako vzor mám karatistu z nášho klubu Filipa Scholca.

Ako stíhaš zladiť tréningy a školu? Chce sa Ti vždy trénovať?

V škole dávam pozor na hodinách, preto mám doma menej učenia. A na tréningy milujem chodiť.

Ktoré predmety máš najradšej?

Telesnú výchovu, výtvarnú výchovu a slovenský jazyk.

Ako sa ku karate stavajú tvoji rodičia ? Nie je karate rizikový šport?

Plne ma podporujú, mamina chodí so mnou na tréningy a tatino so mnou cestuje na súťaže.
Záleží na tom, aký druh karate sa cvičí, rizikové je napríklad kumite, kde musíme mať prilby, chrániče a rukavice. Toto všetko nám musia kúpiť rodičia.

Je to finančne náročný šport?

To sa musíte opýtať mojich rodičov 🙂 Keď cestujeme na súťaže, všetko platia moji rodičia (cestovné, ubytovanie, štartovné) cestujeme naším autom a do zahraničia vlakom.

Nastavenie na cestu úspechu začína práve v detstve a tento čas nemožno vrátiť späť.
Aké máš plány, čo by si ešte chcela dosiahnuť?

Chcela by som sa stať herečkou, byť slávna, ale v karate chcem určite pokračovať. Mojím snom v karate je zúčastniť sa olympiády a stať sa raz majsterkou sveta.

Začali prázdniny, ako sa udržiavaš vo forme?

Teraz cez prázdniny máme voľno, ale ja trénujem aj sama. Na konci augusta mi rodičia zaplatili sústredenie na Radave, inak cez školský rok mávame tréningy každý pondelok, stredu a piatok. V sobotu bývajú súťaže.

Každý, koho karate láka, sa môže k cvičencom pridať počas pravidelných tréningov v telocvični ZŠ Tupolevova v klube TJ BUDO Bratislava. Trénujeme v pondelok a stredu od 18:30 hod a v piatok od 18:00 hod. Náš klub TJ BUDO BA patrí pod Slovenskú federáciu karate a bojových umení.

Slovníček karatistu:

Sensei – učiteľ, oslovenie učiteľa – inštruktora v bojovom umení.
Kyu – žiacky stupeň technické vyspelosti, označovaný farebnými opaskami obi okrem čierneho
KATA – forma, zostava, súborné cvičenie
KUMITE – cvičenie so súperom, zápas
KARATE – (karate) – „prázdna ruka“ – názov bojového umenia , Okinawský bojový systém vznikol okolo 17. storočia spojením preneseného čínskeho kungfu a pôvodných miestnych štýlov boja. Po plnoprávnom pripojení Okinawy k Japonsku (19. storočie) je ovplyvnené japonskými štýlmi a pričleňuje sa k japonským budo.
„Karate je všestranným športom, ktorý zapája všetky svaly, posilňuje psychiku a pomáha so sebadisciplínou. Pohybová príprava je založená na všeobecných atletických a gymnastických základoch, až potom neskôr prichádza na rad technická príprava. Karate zvyšuje kondíciu, ponúka priestor na sebarealizáciu a zvyšuje sebaistotu.

web od 2day