Petržalka zapojila obyvateľov do vecí verejných cez nové online hlasovanie

V prvom sa vyjadrujú k výstavbe garážového domu.

Na Vavilovovej či Jungmannovej ulici by mohli vyrásť desiatky nových parkovacích miest. Proti pôvodnému plánu však časť miestnych spísala petíciu. S tým, čo ďalej, pomôžu i technológie.

V uliciach Bratislavy momentálne silno rezonuje téma parkovania, s ktorou súvisí aj kapacita rokmi zanedbaných a poddimenzovaných parkovísk.

S ich nedostatkom sa borí aj najväčšia mestská časť – bratislavská Petržalka. 

V uplynulých dvoch rokov jej čiastočne pomohol pilotný program petržalského parkovacieho systému z dielne miestneho úradu, ktorý zvýhodňuje rezidentov a odstraňuje nepojazdné vraky. A keďže by ho mal postupne nahradiť niekoľkokrát odložený celomestský parkovací systém z dielne magistrátu, v najbližśích rokoch by v tomto smere tiež mohlo pomôcť niekoľko parkovacích domov, ktoré avizuje tak hlavné mesto, ako aj súkromní investori.

Jedným z takýchto privátnych riešení je aj plánovaný garážový dom na Vavilovovej ulici. 

Investor síce vopred sľubuje zachovanie zelene, chodníkov, ihrísk či verejného priestoru, no časti obyvateľov sa jeho zámer aj tak nepáči a spísali voči nemu petíciu. Hlavnými výhradami sú najmä blízkosť k ich obydliam či neprimeraná výška.

„Potrebu výstavby garážového domu v tejto lokalite vnímajú obyvatelia aj mestská časť dlho, veď jeho zámer sa datuje ešte do roku 2014. Od tej doby prešiel schvaľovacími procesmi na našom úrade i magistráte, no veci sa aj kvôli nesúhlasu miestnych zasekli“ vysvetľuje starosta Petržalky Ján Hrčka s tým, že siedmich rokoch by sa chceli konečne pohnúť ďalej. 

A pomôcť im majú aj moderné technológie, konkrétne nové online hlasovanie, ktoré Miestny úrad Petržalka pripravil výhradne vo vlastnej réžii bez dodávateľov. Navyše personalizované.

Unikátny identifikátor poštou

Obyvatelia Vlasteneckého námestia, Vavilovovej a Jungmannovej ulice tak môžu do konca októbra pohodlne hlasovať o budúcnosti parkovania v tejto enormne vyťaženej lokalite.

Na výber majú výstavbu pôvodného garážového domu s plánom 163 nových parkovacích miest na Vavilovovej, s 200 alebo 300 novými miestami na Jungmannovej alebo aj štvrtú možnosť – vyjadenie nesúhlas s akoukoľvek výstavbou garážového domu v tejto lokalite.

Verejné hlasovanie prebieha od soboty 9. do soboty 30. októbra. Zapojiť sa môže všetkých 2425 obyvateľov dotknutej oblasti, ktorí k 30. septembru 2021 dovŕšili 18 rokov a zároveň mali trvalý pobyt v Petržalke.

Názory môžu vyjadriť na webe www.PETRZALKA.sk/vavilovova prostredníctvom unikátnych identifikátorov, ktoré im mestská časť doručí do 15. októbra poštou s ďalšími informáciami.

„Nech už ľudia rozhodnú akokoľvek, vopred im ďakujem za ich názor, ktorým môžu prispieť k zlepšeniu situácie s parkovaním tejto kritickej lokality,“ dodáva Hrčka.

 

Interné online riešenie úradu

Starosta najľudnatejšej bratislavskej mestskej časti zdôrazňuje, že toto technologické riešenie vzniklo priamo na ich úrade a mestskú časť tak de facto nestálo ani korunu navyše.

“Ak sa nám táto novinka z dielne mojich šikovných kolegov z IT a komunikácie osvedčí, v budúcnosti určite budeme online hlasovanie vyuźívať pri všetkých témach, v ktorých je názor verejnosti viac než vítaný a potrebný,” avizuje šéf petržalského úradu.

Na záver dodáva, že aj keď výsledky online hlasovania nie sú, samozrejme, záväzné, práve stanovisko čo najväčšej časti dotknutých obyvateľov im pomôže pri aktívnom presadzovaní ich záujmov počas vyjednávania s investorom a magistrátom.

web od 2day