Petržalské školy prijali už 105 ukrajinských detí

Počty však rastú a kapacity sa míňajú.

Ešte donedávna sme si o vojne čítali len z historických kníh a odrazu ju máme už 28. deň tesne za našimi východnými hranicami. Nepochybne ňou trpia všetci, no azda najväčšiu ujmu spôsobuje tým najzraniteľnejším – deťom.

Slovenský školský systém sa súčasným smutným udalostiam pomerne rýchlo prispôsobil a do svojho vzdelávacieho systému začal začleňovať deti, ktoré v poslednej dobe nepoznali okrem krytu, cestovania a stresu skoro nič iné.

Sme radi, že aj naše petržalské verejné materské a základné školy sa k tejto rozsiahlej kríze postavili čelom, podali pomocnú ruku tým, ktorí to najviac potrebujú a do dnešného dňa privítali už viac než 105 ukrajinských detí.

Zatiaľ čo do materských škôl sme ich prijali 20, čím sa naše aktuálne kapacity, žiaľ, naplnili, miesta v základných školách sú priebežne obsadzované podľa jednotlivých vekových skupín a aj s prihliadnutím na miesto ich dočasného pobytu v Petržalke. Aktuálne petržalské základné školy navštevuje 85 ukrajinských žiakov, pričom počty stále rastú.

Aj ich kapacity sú však limitované a rovnako ako široká verejnosť, aj naša samospráva očakáva ďalšie opatrenia nielen z dielne Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR, ktoré tento stav pomôžu riešiť tak, aby nebol ohrozený chod našich vzdelávacích inštitúcií.

 

 

Na koho sa teda majú obrátiť rodičia malých Ukrajincov, ak chcú zapísať svoje dieťa do verejnej školy v Petržalke?

Osloviť by mali v prvom rade vybratú školu a v prípade, že už nemá voľné kapacity, môžu kontaktovať kolegov z petržalského oddelenia školstva, ktorí im radi dajú odporúčanie na umiestnenie dieťaťa do inej školy v našej zriaďovateľskej pôsobnosti. V prípade, že sa kapacity minú, záujemcovia sa môžu obrátiť aj na Regionálny úrad školskej správy v Bratislave +421905200543 a gabriela.porubska@russ-ba.sk alebo práve ministerstvo školstva +421232226208 a ukrajina@minedu.sk.

Viac o téme prezradili vicestarostka Petržalky Iveta Jančoková a poslankyňa miestneho zastupiteľstva Ľudmila Farkašovská v reportáži TV Bratislava.

ĎAKUJEME všetkým vzdelávacím inštitúciám, úradníkom, ochotným učiteľom či lektorom, ktorí láskavo a ľudsky prijímajú ukrajinské deti poznačené vojnou. Rovnako ĎAKUJEME aj našim žiakom za to, že svojich nových spolužiakov kamarátsky prijímajú medzi seba. Niekedy by sme z nich mali brať príklad.

#petrzalkapreukrajinu #petrzalkapomaha

Video: TV BRATISLAVA

web od 2day