Petržalka zverejnila harmonogram čistenia parkovísk pre tento rok

Vodičov upozorní vopred aj cez SMS.

Mestská časť začne so strojovou údržbou odstavných plôch pre autá už v pondelok 4. apríla. Preparkovaním vozidiel na pár hodín jej motoristi pomôžu upratať a opraviť čo treba.

Ako už býva zvykom, aj v roku 2022 bude mestská časť Bratislava-Petržalka čistiť parkoviská v rámci svojho petržalského parkovacieho systému. Ide o všetky odstavné plochy vyznačené modrou farbou.

Petržalka však uprace aj verejné odstavné plochy na Dvoroch 4, ktoré od januára 2022 spravuje magistrát hlavného mesta v rámci celomestskej parkovacej politiky PAAS a ktorých vodorovné značenie prestriekal na bielo.

Hlavným dôvodom údržby petržalských parkovísk je nahromadenie biologického a komunálneho odpadu, ktorý bráni vodičom zaparkovať pohodlne a bezpečne. Vedľajšími aj oprava menších nerovností ich povrchov, poškodených kanálov či prestriekanie čiar tam, kde je to už potrebné.

Odstránenie listov a iných nečistôt, ako aj orezy konárov alebo kríkov v blízkosti parkovacích miest, však nie je možné efektívne vykonať, pokiaľ na nich autá parkujú.

Samospráva preto vlani vodičov o upratovaní parkovísk informovala osadením dopravného značenia zákaz vjazdu a zákaz zastavenia priamo na danej ploche aj s uvedením konkrétneho dátumu a času.

Okrem toho aj prostredníctvom webu, mobilnej aplikácie Petržalka, ktorú aktívne využíva už viac ako 12-tisíc ľudí, sociálnych sietí či plagátov na vstupných bránach okolitých vchodov bytových domov.

Mestská časť skúšala aj letáky za stieračmi, na čo sa však niektorí motoristi sťažovali a tento spôsob informovania komplikovalo i počasie, najmä silný vietor a dážď, ktoré ich premenili na ďalší zbytočný odpad. Tie teraz nahradia overené elektronické informačné kanály.

Upozornia vopred aj cez SMS

 

V snahe upozorniť dotknutých majiteľov vozidiel s dostatočným časovým predstihom bude Petržalka po novom posielať o údržbe jej parkovísk aj SMS-ky a e-maily.

Okrem zbytočného neporiadku z letákov a plagátov túto zmenu odôvodňuje aj sťažnosťami niektorých vodičov, ktorí si aj napriek množstvu upozornení informácie o plánovanej údržbe parkoviska, podľa ich slov, nevšimli.

Upratovanie pracovníkom petržalskej údržby tak minimálne skomplikovali, keď museli najskôr autá dočasne presúvať odťahovaním, alebo úplne znemožnili, ak ich bolo priveľa.

„Všetky vozidlá, ktoré sa v čase osadenia dopravného značenia budú nachádzať na parkovisku a sú registrované v našom petržalskom parkovacom systéme niekoľko dní vopred upozorníme na kontaktných telefónnych číslach cez SMS. Rovnako budeme cez SMS-ky notifkovať aj registrovaných majiteľov vozidiel na danom parkovisku večer pred upratovaním,“ informuje starosta Petržalky Ján Hrčka, ktorý dodáva, že vodičov budú aj naďalej upozorňovať dočasným dopravným značením, a to minimálne tri dni pred plánovaným termínom čistenia.

Používať budú aj zvyšné komunikačné prostriedky okrem letákov za stieračmi a plagátov na bránach. Celý HARMONOGRAM 2022 tiež samospráva zverejnila na webe www.PETRZALKA.sk/cistenieparkovisk.

Práve naň odkazuje aj zo spomínaných SMS či e-mailov, pretože harmonogram sa môže výnimočne zmeniť kvôli neočakávaným okolnostiam. Napríklad aj pre nedisciplinovanosť veľkej časti motoristov.

Odťahy len pre ignorantov

 

Šéf petržalskej samosprávy vysvetľuje, že čistenie prázdneho parkoviska je výrazne efektívnejšie a rýchlejšie, pretože ho je možné upratať celé strojovo na rozdiel od parkoviska, na ktorom zostanú zaparkované autá.

Upozorňuje aj na to, že v prípade ignorovania harmonogramu a upozornení hrozí vozidlám odťah.

„Ako správca komunikácií môžeme vozidlo odtiahnuť na náklady prevádzkovateľa. Z tohto dôvodu chcem požiadať majiteľov vozidiel, aby svoje vozidlá v čase čistenia parkoviska dočasne preparkovali a tým nám pomohli efektívnejšie vykonávať našu prácu. Ušetríme tak čas aj peniaze nás všetkých,“ tvrdí Hrčka, ktorý nezabúda podotknúť, že sa parkoviská upratujú v záujme a na žiadosť obyvateľov.

„Verím, že niekoľkohodinové obmedzenie parkovania jeden, maximálne dvakrát do roka za väčšiu čistotu určite stojí,“ uzatvára petržalský starosta s tým, že k odťahom pristúpia predovšetkým v prípadoch, kedy bude jasné, že vodiči vedome ignorovali ich upozornenia.

Náhradné termíny známe vopred

 

Mestská časť bude kompletný harmonogram čistenia jej modrých parkovísk pre rok 2022 pravidelne aktualizovať na svojej webovej stránke aj v závislosti od poveternostných podmienok.

Každé parkovisko plánuje v roku 2022 čistiť v prípade priaznivého počasia iba raz. 

Najmä v daždivých dňoch však bude nútená upratovacie práce presunúť na iný termín. Kvôli tomuto riziku preto v spomínanom harmonograme uvádza aj druhý, náhradný termín.

Vo výnimočných prípadoch, kedy by sa z dôvodu počasia nepodarilo vykonať čistenie ani v jednom z plánovaných časov, má mestská časť vyhradený extra týždeň od 22. do 26. augusta 2022.

Najbližšie čistenie parkovísk je naplánované už v týždni od 4. do 8. apríla v lokalite Dvory 4.

web od 2day