Petržalka získa stovky nových košov pre psíčkarov

Odpad z nich budeme zbierať a likvidovať efektívnejšie.

Hovorí sa, že keď stúpite do hnedej zapáchajúcej hmoty, budete mať šťastie. Nuž, väčšina obyvateľov Petržalky si to asi nemyslí a nemyslíme si to ani my. Doteraz pri snahe vyhnúť sa takémuto „šťastiu“ a udržať najľudnatejšiu mestskú časť čistú platilo, že v našich uliciach bolo osadených 135 košov výhradne na psie exkrementy.

O ich pravidelné vysýpanie sa minimálne trikrát do týždňa starala šestica petržalských makačov, ktorí nezaháľajú ani počas víkendu. V teréne sú najmä v sobotu, kedy majú na muške koše osadené predovšetkým v lokalitách s vyšším výskytom psíčkarov a v okolí Draždiaka.

V poslednej dobe sa nás však viacerí pýtate, kam postupne miznú tieto zelené nádoby a prečo? Dôvodov je hneď niekoľko:

  • Psie exkrementy zo zelených nádob putujú do rovnakej spaľovne, ako iný komunálny odpad. Ich samostatný zber síce pomáhal vylepšovať dáta a rozhodnutia, no keďže sa miešali s obyčajným odpadom, stratilo to zmysel.
  • V zelených nádobách určených výlučne na psie exkrementy často končí aj iný komunálny odpad, čo znamená, že ľudia medzi košmi buď nerozlišujú, alebo im ide skrátka o pohodlnosť.
  • Mnohé plastové zberné nádoby pravidelne čelia útokom vandalov a sú upchané iným odpadom, čo zvyšuje náklady na ich údržbu.

 

Týmto krokom ale určite nechceme docieliť, aby ste si po pravidelnej prechádzke museli doma čistiť topánky, prípadne mamičky pracne umývať kolesá detských kočíkov, čo sa, mimochodom, tiež stáva. Riešenie vidíme v úplnom odstránení zelených nádob a v našich nových kamenných košoch na zmesový odpad, ktorých v petržalských uliciach do jesene plánujeme umiestniť až 1100.

Práve k novým odpadkovým košom po novom pridávame i držiaky so sáčkami na psie exkrementy, ktoré tak či tak skončia v tom istom aute, a teda i v tej istej spaľovni. Cieľom našej samosprávy je opäť ušetriť nemalé finančné prostriedky z nášho spoločného rozpočtu a tiež zaručiť vyšší komfort našim psíčkarom.

Nových nádob je totiž podstatne viac a zodpovední majitelia štvornohých miláčikov tak už viac nebudú musieť vyhľadávať iba vyhradené zelené koše.

V neposlednom rade, kľúčovou je aj efektívnejší zber tohto odpadu a následná likvidácia, ktorá prebieha v spaľovni bratislavského magistrátu pod záštitou spoločnosti OLO – Odvoz a likvidácia odpadu.

Kolegovia z mesta pracujú na stále modernejšom, energeticky účinnejšom a k životnému prostrediu maximálne šetrnom Zariadení na energetické využitie odpadu (ZEVO). Ich investičný zámer má za cieľ zvyšovať spoľahlivosť i životnosť zariadenia a zároveň naplniť čoraz prísnejšie environmentálne štandardy.

Veríme preto, že vďaka ďalšej inovácií z dielne nášho tímu bude Petržalka opäť o niečo krajšia, čistejšia a najmä zelenšia.

#zelenapetrzalka

web od 2day