Využime udržateľnosť skla jeho správnou recykláciou

Príroda aj naša zelená Petržalka si to zaslúžia.

V poslednej dobe sme vám často ponúkali tipy a triky, ako správne triediť kuchynský bioodpad, ktorého zber a zvoz už aj v mestskej časti Bratislava-Petržalka zaviedol bratislavský magistrát pod taktovkou OLO – odvoz a likvidácia odpadu.

Hnedé koše a ich obsah ale nie sú jediným kameňom úrazu. Kadejaké skvosty kolegovia z magistrátu a jeho firmy pravidelne nachádzajú aj v zelených nádobách určených na recykláciu skla.  Zložky zmesového odpadu, plasty, tekutiny či dokonca nebezpečné kyseliny – to je len časť mozaiky ich pestrého obsahu.

Určite sa zhodneme, že takýmto prístupom našej planéte nepomáhame. Ako iste viete, kým sa sklenená fľaša v prírode rozloží, na Zemi ubehne 4000 rokov. Aj preto je recyklácia skla viac než nevyhnutná. Recyklované sklo navyše potrebuje v procese výroby nižšiu teplotu ako sklo z primárnych materiálov, vďaka čomu sme schopní ušetriť 25 až 30 % energie.

Recyklovaním skla tiež redukujeme znečistenie ovzdušia o približne 20 % a vody o približne 50 % v porovnaní s primárnou výrobou skla. Skvelé, že?

Platí však, že ak sa kolegovia z OLO pokúsia spracovateľovi odovzdať vysoko znečistené sklo, na recykláciu ho neprevezme, pretože by nebola možná. Čo teda NE/PATRÍ do zelených nádob a ako správne triediť sklenený odpad?

URČITE ÁNO: číre zelené a hnedé sklá, sklenené (nie porcelánové) fľaše, poháre, vázy, obaly, sklenené obaly s nálepkami a etiketami, úlomky tabuľového skla a črepy, uzávery zo sklenených fliaš a nádob a mastné sklenené fľaše z jedlého oleja.

URČITE NIE: bezpečnostné sklá a autosklá, žiarovky, ledky a halogénky, zrkadlá, tabuľové sklá z okien a dverí, komunálny odpad a keramika ako taká.

Pre ľahšiu orientáciu vám v spolupráci s priateľmi z mestskej firmy prinášame malú grafickú pomôcku, ktorá vám môže každý deň radiť aj z pozície návodu na vašej chladničke. ĎAKUJEME, že vám na zdravom životnom prostredí záleží.

#zelenapetrzalka

web od 2day