Čo sa stalo v Kultúrnych zariadeniach Petržalky?

Obchádzanie poslancov, nezákonné prenájmy, sťažnosti zamestnancov, kontroly a odvolanie riaditeľky.

V kultúrnej obci najľudnatejšej mestskej časti často skloňovaná, no mimo nej aj často neznáma skratka KZP, alias Kultúrne zariadenia Petržalky, sa od 6. júla stala naozaj diskutovanou témou.

Môže za to článok Hospodárskych novín, na základe ktorého samospráva vo svojej rozpočtovej organizácii okamžite spustila internú kontrolu. Tá prebieha doteraz, no už na základe prvotných zistení bola pre stratu dôvery väčšiny poslancov odvolaná bývalá riaditeľka KZP Monika Korenčiová.

Rozpočtová organizácia mestskej časti Bratislava-Petržalka Kultúrne zariadenia Petržalky, známa aj pod zaužívanou skratkou KZP, má v správe napríklad Dom kultúry Zrkadlový háj, Dom kultúry Lúky, CC Centrum a produkuje množstvo spoločenských, športových či detských aktivít a podujatí. Zároveň ide o jednu z najväčších samosprávnych organizácií v oblasti kultúry na Slovensku. Pre ilustráciu, KZP každý rok samostatne hospodári so sumou takmer 1,5 milióna eur.

Začiatkom júla Hospodárske noviny (HN) uverejnili o KZP článok, v ktorom písali aj o pochybeniach vedenia, prekračovaní právomocí, možných porušeniach zákona či účelových zmenách v účtovníctve.

V texte bolo uvedených niekoľko nepresností. HN napríklad nesprávne uviedli počet zamestnancov KZP číslom 150, pritom reálne ich je asi tretina. Rovnako nesedelo tvrdenie o tom, že KZP je najväčšou obecnou” kultúrnou organizáciou na Slovensku. Také Bratislavské kultúrne a informačné stredisko (BKIS), ktoré zriaďuje magistrát, má približne raz taký rozpočet ako KZP.

Autor článku HN Karol Bustin redakcii Našej Petržalky potvrdil, že dané nepresnosti po upozornení opravili, no na publikovaných zisteniach ohľadom podozrení o fungovaní KZP počas vedenia ich už bývalej riaditeľky Moniky Korenčiovej nič meniť neplánujú. Potenciálnej žaloby z jej strany, ktorú verejne avizovala na sociálnej sieti, sa pritom on sám, redakcia HN ani vydavateľstvo Mafra nebojí.

Pravdou je, že viaceré svedectvá boli v HN publikované pod zárukou anonymity zo strany ich redakcie. Bustin však aj s viac ako mesačným odstupom hovorí, že možné porušenia zákona, na ktoré vo svojom texte upozornil, majú doložené faktúrami, objednávkami či zmluvami. A práve preto sa vedenie petržalskej samosprávy na základe článku HN rozhodlo v KZP spustiť internú kontrolu.

 

Prezumpcia neviny a odvolanie

O rôznych podozreniach, pochybeniach či úmyselných konaniach mimo zákonných rámcov sa v kontexte vedenia našej rozpočtovej organizácie hovorilo dlhšie. Roky v politike ma však naučili, že prezumpcia neviny platí a ani ako veľmi konfrontačný protikorupčný poslanec som si nikdy nikoho nedovolil obviniť bez faktov a dôkazov,” spomína na ráno 7. júla starosta Petržalky Ján Hrčka.

Dodáva, že seriózne médium, za ktoré sa ekonomické periodikum ako HN stále považuje, by nikdy nemalo publikovať podozrenia a obvinenia bez svedectiev konkrétnych ľudí a jasných dôkazov.

Preto sa môj pohľad na údajné podozrenia po prečítaní textu v HN-kách zmenil. V priebehu pár hodín sme teda z radov odborných kolegov z úradu, kontrolórky mestskej časti a prvej zástupkyne starostu vytvorili kontrolnú skupinu, ktorá priamo so mnou odišla do KZP, aby všetky spomenuté veci preverila s ich vtedajším vedením,” dodáva šéf najľudnatejšej mestskej časti Slovenska.

Po prvotnej kontrole a e-maile poslancom s otvoreným listom od časti zamestnancov KZP zasadla aj petržalská kultúrna komisia, ktorá po prerokovaní zistení s dôvodom straty dôvery navrhla Korenčiovú zastupiteľstvu z funkcie odvolať. Väčšina poslancov sa so stanoviskom stotožnila a 13. júla ju na mimoriadnom zasadnutí po viacerých interných stretnutiach poslaneckých klubov funkcie zbavila.

„Prekvapilo ma, že na poslednú, rýchlo zvolanú a dovolenkovú komisiu kultúry som nebola pozvaná. Zvolali ju v čase, keď sa nahlásil poslanecký prieskum v KZP. Večer pred mimoriadnym zastupiteľstvom nikoho môj názor nezaujímal. Už skôr sme s kolegami zaznamenali množstvo otázok a šíriacich sa nepravdivých informácií o našej činnosti,” tvrdí Korenčiová, ktorá sa však mimoriadneho zasadnutia zastupiteľstva zúčastnila, využila možnosť i priestor sa obhájiť a na stanovisko kontrolnej skupiny aj komisie kultúry viackrát reagovala.

Tiež zdôraznila, že sa z daného dôvodu rozhodli ešte v marci zorganizovať Deň otvorených dverí KZP pre všetkých poslancov mestskej časti, hlavného mesta i kraja, na ktorom mohli volení zástupcovia nahliadnuť do ich fungovania. Podľa Korenčiovej sa podujatia zúčastnili len traja poslanci

Ako ale hovorí Jana Hrehorová, prvá zástupkyňa petržalského starostu, ktorá má na miestnom úrade z časti v gescii aj kultúru, tieto jej konštatovania podozrenia nevyvracajú, a teda neobstoja. Tiež je pravdou, že pred samotným mimoriadnym zastupiteľstvom prebehlo viacero stretnutí priamo v KZP s ich vedením i zamestnancami a následne aj na miestnom úrade priamo s riaditeľkou, kde mali všetci možnosť nahliadnuť aj do účtovníctva a overiť si niektoré z publikovaných podozrení článku HN.

Vlastné rozhodnutia i zodpovednosť

Za fungovanie samostatnej samosprávnej organizácie zodpovedá jej vedenie, ktoré má samostatný rozpočet i právomoci, s ktorými je priamo spojená aj zodpovednosť za vlastné rozhodnutia,” dodáva s tým, že akonáhle sa podozrenia ohľadom KZP posunuli z roviny počuli sme že vraj” do roviny tu sú konkrétne svedectvá, zmluvy a fakty”, mestská časť konala bezodkladne.

V súčasnosti tak v KZP stále prebieha interná kontrola miestneho úradu, kontrola schválená miestnym zastupiteľstvom a aj kontrola Národného inšpektorátu práce. Kým nebudú oficiálne ukončené, výsledky s prípadným zapojením orgánov činných v trestnom konaní či iných úradov nepoznáme. Priebežné zistenia však ukazujú, že s najväčšou pravdepodobnosťou sa viaceré pochybenia potvrdia.

Po odvolaní riaditeľky sa stal novým dočasným riaditeľom KZP Martin Kočiško, ktorý zhodnotil stav samosprávnej organizácie po nástupe do funkcie ako neštandardný.

K väčšine dohodnutých a aj prebiehajúcich spoluprác chýbali zmluvné podklady. V problematickom stave sa tiež ukázala byť situácia okolo viacerých nájmov. A prevádzku klubovne pre deti v DK Lúky sme boli nútení presunúť z dôvodu hroziaceho bezpečnostného rizika,” prezradil Kočiško.

 

Nelegálny prenájom bez poslancov

Faktom aj podľa neho je, že na najbližšom zasadnutí petržalského zastupiteľstva budú poslanci rozhodovať o dvoch zmluvách, ktorými KZP pod vedením Korenčiovej tretím stranám prenajalo spravované priestory v domoch kultúry mestskej časti v rozpore so zákonom.

Slovenská legislatíva pri dlhodobom prenájme nehnuteľného majetku obce, mestskej časti alebo mesta na 10 a viac dní v kalendárnom mesiaci vyžaduje súhlas väčšiny poslancov miestneho zastupiteľstva. Pri priamom prenájme bez súťaže dokonca až súhlas ich trojpätinovej väčšiny. Dané zmluvy sa však na rokovanie zastupiteľstva nikdy nedostali, pritom trvajú už mesiace. A potvrdzujú to aj samotní nájomcovia v o svojich žiadostiach o prerokovanie sporných zmlúv s tým, že zo strany bývalého vedenia KZP boli vovedení do omylu.

Dôvodom na takéto konanie pani Korenčiovej malo byť, že sa na papieri tento prenájom tváril ako krátkodobý. To však nesedelo a nesedí s realitou, čiže ide o priame a jasné porušenie zákona,” opisuje potrebu prerokovania oboch zmlúv na ich najbližšom zastupiteľstve Hrčka.

Takéto očividné obchádzanie poslancov a ich kompetencií by som si takto na hulváta nedovolil ani ja z pozície starostu. A ani si nespomeniem na aktuálny prípad z iných samospráv, kedy by sa to dialo,” dodáva s tým, že zistenia Korenčiovej nástupcu len potvrdili správnosť rozhodnutia jej odvolania a že aktuálne prešetrujú i ďalšie skutočnosti, ktoré zatiaľ zverejnené neboli.

Otázky na nezákonné nájmy a prevádzku klubovne pre deti v rozpore s bezpečnostnými predpismi, ktoré ohrozujú zdravie, však nie sú jediné, ktorým Korenčiová čelí. Miestnemu úradu a poslancom prišiel ešte 8. júla spomínaný otvorený list od Slovenského odborového zväzu verejnej správy a kultúry so sťažnosťami časti zamestnancov KZP na ich fungovanie počas vedenia bývalej riaditeľky.

 

Problémy s číslami aj vzťahmi

Hovoria v ňom o zastrašovaní a spätných prepisoch dochádzkových listov. Niekoľkí zamestnanci KZP mali byť po jednom predvolaní ich mzdárkou Barborou Bilskou a referentom personálnej práce Róbertom Ripkom, aby sa na tento prepis dostavili. Na stretnutí mali uviesť, že pracovali menej hodín, ako reálne odpracovali. Inak im malo byť pohrozené, že im budú strhnuté z výplaty peniaze.

Zamestnanci si dochádzku evidujú na spoločnom úložisku tak, aby ich bolo možné kontrolovať a každý bol zodpovedný za svoj výkaz. Všetko je zaznamenané a preukázateľné. Ten, kto trochu ovláda personalistiku a mzdovú agendu musí vedieť, že siahnuť niekomu na výplatu má prísne pravidlá,” popiera manipuláciu s dochádzkou Korenčiová.

Podozrenia tak zrejme vyvrátia alebo potvrdia až spomínané výsledky kontroly inšpektorátu práce. Súčasný riaditeľ KZP však priznáva, že atmosféra sa i v tomto smere po odvolaní jeho predchodkyne upokojila. „Z väčšiny zamestnancov cítim určitú úľavu a novú dávku energie. Veľmi pomáha aj v podstate okamžité zlepšenie vzťahov s Miestnym úradom Petržalka, po programovej, pracovnej a aj ľudskej stránke,” opisuje Kočiško, ktorý predtým v KZP sám pracoval.

 

Odvolali ste ma, no nie zadarmo

Hoci bola Korenčiová petržalskými poslancami odvolaná z postu riaditeľky KZP v polovici júla, jej pracovná zmluva je stále platná. Nové vedenie jej ale – v snahe neovplyvňovať prebiehajúce kontroly – takzvanými prekážkami na strane zamestnávateľa de facto udelilo zákaz vstupu do priestorov kultúrnej inštitúcie. Bývalá riaditeľka považuje tento postup za kontraproduktívny, pretoźe jej odvolanie, počas ktorého ako sama hovorí najmä oddychuje”, má stáť mestskú časť nemalé peniaze a tiež má prísť o viacero dohodnutých spoluprác.

 „To, že toto nepodložené obvinenie starosta a poslanci takto vyriešili, má opäť nemalý dopad na verejné financie. Výpovede, odchodné, noví, starí a náhradní zamestnanci. Všetko, čo sa podarilo rozhýbať, sa vrátilo okamžite späť. Nové a rozbehnuté projekty sú pozastavené,” tvrdí Korenčiová.

Podľa zástupcov samosprávy však má ich postup rácio. „Osobne si myslím, že sa táto, na prvý pohľad pre niekoho možno neštandardná situácia, aj v kontexte všetkých podozrení a zistení, vyrieši v dohľadnej dobe. Treba si len uvedomiť, že v týchto prípadoch musí KZP ako zamestnávateľ postupovať v súlade so zákonníkom práce a ďalšími náležitosťami,” vysvetľuje starosta s tým, že zotrvanie bývalej riaditeľky na pozícii bežného zamestnanca je v kompetencii jej dočasného nástupcu.

Čo bude s KZP a najmä kultúrou?

Tvrdenia bývalej riaditeľky KZP o tom, že by s jej koncom vo funkcii mala mestská časť prichádzať o peniaze a spolupráce, považujú starosta i vicestarostka Petržalky za absurdné. Opak je podľa nich pravdou a všetky zmysluplné projekty KZP, ktoré boli realizované a plánované v súlade s požiadavkami na transparentné a efektívne fungovanie samosprávy a jej organizácií, pokračujú. A to aj napriek tomu, že po odchode bývalej riaditeľky niektoré pripravované podujatia KZP nemali rozpočtové krytie a ich nové vedenie sa s tým v spolupráci s miestnym úradom muselo popasovať.

Okrem toho sme ešte pred týmito udalosťami časť výkonu v oblasti kultúry presunuli priamo na náš úrad a či je to lepšie, alebo horšie, nech už posúdia samotní Petržalčania,” uvádza Hrehorová, podľa ktorej sú skvelým príkladom júnové Dni Petržalky 2022 na dostihovej dráhe Závodiska. 

Mestská časť ich organizovala po rokoch priamo pod hlavičkou miestneho úradu a rozpočet najväčšej samosprávnej akcie vyčíslila na 109-tisíc eur. Asi 100-tisíc eur stáli Dni Petržalky aj pred pandémiou, no na rozdiel od ročníka 2022 sa nekonali dva, ale iba jeden deň. Pre porovnanie. Na jednodňovú akciu, ktorú pod názvom PetržalkaFest miestny úrad pripravuje v piatok 9. septembra na Tyršovom nábreží, má aktuálne mestská časť rozpočtovaných, a to aj v roku rekordnej inflácie, iba” 65-tisíc eur.

Zdá sa teda, že kultúra v Petržalke odvolaním bývalej riaditeľky KZP zďaleka nekončí. Potvrdzuje to aj skutočnosť, že vedenie mestskej časti sa s Kočiškom dohodlo na dočasnom vedení KZP minimálne do konca roka.

Obávam sa, že do výberového konania na tak dôležitú funkciu v samospráve by sa tesne pred voľbami nikto neprihlásil. Skvelé teda je, že kolegovia z KZP môžu s dočasným riaditeľom ďalej pracovať na zlepšovaní kultúrneho a spoločenského života v našej Petržalke,” uzatvára Hrčka s tým, že ďalšie plány ohľadom KZP prezrádzať zatiaľ nechce, keďže nevie, či ako starosta v októbri získa od Petržalčanov dôveru aj na ďalšie funkčné obdobie.

Jozef Rybár a Kristína Nemcová

Článok je súčasťou septembrového vydania samosprávnych novín Naša Petržalka. Ich ONLINE verziu nájdete TU. 

web od 2day