Petržalka spustila nábor do svojho mládežníckeho parlamentu

Prihlásiť sa môžete online do 12. marca.

Podmienkou pre každého záujemcu či záujemkyňu je vek od 15 do 30 rokov a zároveň buď trvalý pobyt, alebo štúdium v rámci katastra mestskej časti.

V Petržalke už viac ako dva roky, od novembra 2020, funguje aj Petržalský mládežnícky parlament (PMP). Samosprávna organizácia plní úlohu poradného a iniciatívneho orgánu miestneho zastupiteľstva a starostu mestskej časti.

PMP aktuálne opäť hľadá mladých angažovaných ľudí do svojich radov a ich registrácia je otvorená do 12. marca (vrátane) prostredníctvom krátkeho online formulára.

Mládežnícky parlament bol zriadený priamo mestskou časťou Bratislava-Petržalka a vznikol za účelom angažovania sa mladých ľudí vo veciach verejných či podpory rozvoja práce s nimi.

 

Od webinárov až po prácu v teréne

 

Za ten čas sa jeho členom podarilo realizovať niekoľko podnetných aktivít a projektov, prostredníctvom ktorých mohli reagovať na to, čo mladých v Petržalke trápi a splniť aj ich predstavy o tom, ako by mal život v mestskej časti vyzerať.

O zaujímavých a dôležitých výsledkoch PMP hovorí aj odborný garant z Národného inštitútu vzdelávania mládeže a petržalský poslanec Milan Polešenský:

„Online webináre pre učiteľov, tematické stretnutia, workshopy, diskusie na európskej úrovni, organizácia podujatí, to je len zlomok z toho, čím prispel Petržalský mládežnícky parlament k rozvoju komunálneho života v Petržalke,“ menuje úspechy a dodáva, že inšpiráciu čerpali aj zo stretnutí s mládežníckymi parlamentmi z iných slovenských miest.

 

 

Šanca pre ďalších mladých hrdinov

 

Členom PMP končí funkčné obdobie v zmysle platného štatútu po dvoch rokoch a ich rady môže rozšíriť každý mladý človek vo veku od 15 rokov do 30 rokov, ktorý má zároveň buď trvalý pobyt v Petržalke, alebo na území mestskej časti študuje.

„Hovorí sa, že mladí sú naša budúcnosť. Mnohí z nich sa však cítia prehliadaní a nevypočutí. Je dôležité, aby sme vnímali hlas mladých a nepodceňovali ich, veľakrát prínosné, názory pre spoločnosť. Aj to je posolstvom nášho mládežníckeho parlamentu,“ konštatuje zástupkyňa starostu Petržalky Iveta Jančoková.

„Touto cestou vyzývam všetkých mladých petržalských hrdinov, ktorí chcú spoločne s nami meniť Petržalku k lepšiemu, aby neváhali a prihlásili sa,“ hovorí na záver, pričom dopĺňa, že parlament môže mať maximálne 15 členov, ktorí budú najlepšie spĺňať podmienky štatútu.

Tých vo finále vyberie odborná komisia zložená zo zástupcov inštitúcií, ktoré sa venujú práve práci s mladými ľuďmi.

web od 2day