Štatút dočasného útočiska sa predlžuje

K výkazu o poskytovaní ubytovania odídencom z Ukrajiny je potrebné aj potvrdenie z matriky.

Dátum 24. január v mnohých evokuje príjemné pocity spojené s ich narodením alebo inou slávnostnou udalosťou vhodnej na oslavu. No je tu aj opačná strana mince.

Číslo 24 pre mnohých symbolizuje začiatok smutného a najmä krutého osudu mnohých našich susedov na východ od našej krajiny. Presne mesiac totiž celý svet delí od bolestivého prvého výročia začiatku vojny na Ukrajine.

Surová ruská agresia donútila mnohých našich susedov utiecť. Cez najkratšiu hranicu prichádzali a stále prichádzajú aj k nám na Slovensko, kde nachádzajú svoje pokojné útočisko.

Iste, dlho trvajúci konflikt vzbudil v mnohých i negatívne vášne, ktoré sa pretavili do kritiky odídencov z Ukrajiny, ktorí rovnako ako my, netúžia po ničom inom než po mieri.

Dôležité ale je, že stále nájdu aj opačne zmýšľajúci krajania – s láskou v srdci, pochopením i snahou pomáhať. A mnohí z nich sa radia k Petržalčanom, na čo sme patrične hrdí.

Od začiatku vojny a spustenia migračnej vlny pomáhajú naším susedom, ako len vedia. Z prvých spôsobov pomoci bola jedna z najväčších zbierok v Dome kultúry Zrkadlový háj.

Mestská časť Bratislava-Petržalka tiež po dohode s Ministerstvom vnútra SR a Okresným úradom Bratislava – spolu s Dobrovoľnou civilnou ochranou pretvorila našu športovú halu na Prokofievovej na dočasnú ubytovňu s kapacitou 40 ľudí a možnosťou jej navýšenia.

Časom sa ubytovňa presťahovala do nových priestorov na Kopčianskej ulici, kde mnohí naši priatelia nachádzajú domov, i keď len dočasný, až dodnes.

A to je len zlomok z toho, čo všetko nielen Petržalčania robili a robia pre tých, ktorých príbytky devastuje zbraň krutého nepriateľa. Jednu zo základných potrieb v podobe ubytovania nespomíname náhodou.

Všetkých obyvateľov nášho sídliska, ktorí doteraz ochotne poskytujú odídenom z Ukrajiny strechu nad hlavou, by sme radi upozornili, že na základe rozhodnutia ministerstva vnútra sa štatút dočasného útočiska odídencom z Ukrajiny predlžuje z pôvodného 31. decembra 2022 na 4. marca 2023.

Každý odídenec má vydaný doklad z matriky, kde mu každý mesiac potvrdia pobyt. Jeho fotokópiu, prosíme, následne priložte k výkazu za január aj február 2023.

ĎAKUJEME všetkým obyvateľom, ktorí v rôznej podobe našim ukrajinským priateľom stále nezištne pomáhajú, za ich snahu a ľudskosť. Nikdy totiž nevieme, kedy pomoc budeme potrebovať práve my. VIAC INFO na webe  PETRZALKA.sk/ukrajina.

#petrzalkapomaha #miernaukrajine

web od 2day