Petržalka sa dočká novej multifunkčnej športovej haly

Hrubá stavba by mohla stáť už do konca roka.

Výstavbu verejnoprospešného projektu za viac ako 2,5 milióna eur odklepli poslanci a poslankyne na februárovom zasadnutí. Rozhodnutie o jej umiestnení nechali na starostovi a okolnostiach.

Najväčšia mestská časť Bratislavy, približne 150-tisícová Petržalka, nemá ani v roku 2023 žiadnu modernú multifunkčnú halu pre profesionálne športové kluby, deti, mládež či širokú verejnosť alebo kultúrne a spoločenské podujatia.

Zmeniť to má projekt novej športovej haly na Pankúchovej ulici, ktorý bol po diskusiách ohľadom umiestnenia opakovane schválený aj novým miestnym zastupiteľstvom na februárovom rokovaní.

Na výber mali volení zástupcovia dve alternatívy v rámci areálu základnej školy, ktorý vlastní mestská časť. Buď halu postaviť podľa pôvodného zámeru na nevyužívanej a zanedbanej spevnenej ploche, alebo na časti existujúceho futbalového ihriska, ktorý má roky v prenájme a správe FC Petržalka.

 

Variant A

Variant A

 

Ako lepší variant B

 

Prijatím uznesenia nakoniec poslanci splnomocnili starostu Jána Hrčku, aby o finálnom umiestnení haly rozhodol podľa vlastného uváženia. Aj vzhľadom na protikladné výhrady časti miestnych s petíciou a futbalového klubu s dočasným obmedzením jeho činnosti. Samozrejme, pri zohľadnení podmienok projektu Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR (MIRRI).

To mestskej časti na novú halu ešte v decembri poslalo 1,2 milióna eur.

Ako Hrčka viackrát verejne avizoval, z dlhodobého hľadiska by bolo pre Petržalku lepším krokom staviť na druhú variantu, teda postaviť halu na zelenej ploche súčasného futbalového ihriska.

„Som jednoznačne za variant B, ktorý si vyžiada viacero nútených investícií aj komplikácií, no vo finále nám postavenie haly v tejto lokalite prinesie oveľa viac výhod,” konštatuje starosta s tým, že ak sa podarí vybaviť potrebné povolenia, rozhodne pre túto alternatívu.

Jednou z výhod je podľa neho aj lepšia možnosť parkovania, ktoré je vďaka veľkému parkovisku pri lesíku so zhruba 200 parkovacími státiami bezproblémové takmer počas celého dňa.

„V najbližších dňoch vyhlásime verejné obstarávanie na zhotoviteľa, od ktorého sa bude odvíjať harmonogram prác. Ich odhadovaný začiatok je v polovici leta,” informuje Hrčka s tým, že ak pôjde všetko tak, ako má, hrubá stavba haly by mohla uzrieť svetlo sveta ešte tento rok.

 

Variant B

Variant B

 

Pre športovcov aj verejnosť

 

Multifunkčná športová hala by mala slúžiť širokej verejnosti, ale tiež viacerým profesionálnym klubom z rozličných športových odvetví. Zázemie poskytne pre hádzanú, futsal, nohejbal, basketbal, volejbal, bedminton, florbal, tenis či stolný tenis.

S kapacitou stáleho hľadiska okolo 250 ľudí a možnosťou dočasného rozšírenia na niekoľko tisíc bude tiež miestom pre spoločenské a kultúrne podujatia pod krytou strechou.

Jej ideálna poloha v tesnej blízkosti troch škôl – základnej školy v správe Petržalky, župného gymnázia a súkromného bilingválneho gymnázia – zároveň zabezpečí rýchly presun žiakov a študentov do priestorov haly a ponúkne im možnosti jej širokého využitia počas výučby.

Celkové náklady na výstavbu by sa mali pohybovať na úrovni 2,5 milióna eur a necelú polovicu by mala pokryť spomínaná účelová dotácia od MIRRI.

Zvyšné prostriedky plánuje zabezpečiť mestská časť zo svojho rozpočtu – 500-tisíc eur z rezervného fondu a ďalších 800-tisíc eur cez úver.

 

Nová “eseročka”

 

Na zasadnutí okrem financovania poslanci schválili aj starostov návrh na založenie novej firmy Petržalská výstavba, spol. s r. o., primárne za účelom výstavby športovej haly. Za jej konateľa bol vymenovaný Peter Slovák, ktorý je tiež zástupcom prednostu miestneho úradu zodpovedným za údržbu mestskej časti. Hrčka by takto chcel ušetriť a zjednodušiť povinnú administratívu.

V zmysle požiadaviek je prijímateľ dotácie od MIRRI povinný všetky výdavky spojené s výstavbou haly – z interných aj externých zdrojov –  vyúčtovať, čo by bolo podľa starostu Petržalky pri objeme prác, ktorú samospráva dokáže realizovať vo vlastnej réžii, bez vzniku novej firmy neefektívne nakladanie s verejnými financiami.

„Veľa činností budú vedieť zabezpečiť priamo naši interní zamestnanci s vlastnou technikou. Je preto nezmysel objednávať si niektoré služby externe u dodávateľov za výrazne vyššie ceny,” odôvodňuje vznik novej samosprávnej eseročky.

Zdá sa teda, že športovej hale, najväčšiemu investičnému zámeru z dielne mestskej časti, v uplynulých i budúcich rokoch, aktuálne nebráni nič v tom, aby o niekoľko mesiacov slúžila svojmu účelu.

„Verím, že hala spolu s okolím sa stane srdcom petržalského športu a že bude vychovávať nielen nádejných reprezentantov na medzinárodnej úrovni,” uzatvára šéf petržalskej samosprávy, no dodáva, že vzhľadom na niekoľkomesačné zdržanie môžu ešte výstavbu skomplikovať nepredvídané okolnosti.

 

 

web od 2day