Apríl priniesol do Petržalky aj nevyhnutné zvýšenie príspevku za školské kluby

Viacdetné rodiny sú zvýhodnené ako pri škôlkach.

Poznáte to, vyberiete sa do obchodu na nákup a namiesto dvoch tašiek odchádzate s jednou, pričom vás to vyšlo rovnako ako kedysi. A nielen to. Kvôli rekordnej inflácii, zvyšovaniu cien energií a celkovému rastu nákladov smerom nahor prestavujete aj trvalé príkazy z bankových účtov.

Vrásky na čele však nepribúdajú iba vám, obyvateľom, ale aj nám, samosprávam. Najmä ako zriaďovateľom verejných materských a základných škôl.

V tomto roku nás tak situácia donútila aj k zvýšeniu príspevkov zákonných zástupcov detí, ktoré navštevujú školské zariadenia v správe mestskej časti Bratislava-Petržalka. A ako ste si už všimli, okrem príspevkov na škôlky či stravu v jedálňach sa to od apríla týka aj školských klubov v našich 11 základných školách.

Pre ilustráciu, príjmy petržalskej samosprávy z jej školských klubov detí v roku 2022 boli vo výške 489 963 EUR. Skutočné náklady mestskej časti v rovnakom období na ich prevádzku ale boli až vo výške 2 841 181 eur.

Navyše, v roku 2023 v našich základných školách počítame s nárastom cien tepla o 65 % a nárastom cien elektriny o 83 %.

Aby toho nebolo málo, zvyšujú sa nám i mzdové náklady pre pedagogických a nepedagogických kolegov a kolegyne. Od januára to bolo o ďalších 7, resp. 10 % a v septembri to bude o ďalších 10, resp. 12 %.

To pre našu spoločnú kasu znamená asi o ďalší milión EUR ročne viac, pričom toto zvýšenie miezd sa – našťastie – týka aj kolegov a kolegýň zo školských jedální a školských klubov detí. Tie sú v Bratislave na základe jeho štatútu, tak ako materské školy, originálnymi kompetenciami mestských časti. Petržalku nevynímajúc.

Zabezpečiť bezproblémovú prevádzku školských klubov detí v základných školách musí teda každá mestská časť nielen priamo zo svojho rozpočtu, ale i primeraným zvýšením finančného zaťaženia zákonných zástupcov detí, a to úpravou výšky mesačného príspevku na čiastočnú úhradu daných nákladov.

OD 1. APRÍLA sa tak uvedený príspevok za prvé dieťa v našom školskom klube zvýšil z pôvodných 20 na 40 EUR mesačne. Pri viacdetných rodinách sa na každé ďalšie dieťa vzťahuje zľava 50 % tak, ako aj pri nových poplatkoch za materské školy.

V praxi to znamená, že zatiaľ čo za prvé dieťa v školskom klube rodič zaplatí plnú sumu 40 EUR, za druhé, tretie i každé ďalšie dieťa to bude už “iba” po 20 EUR mesačne.

Ak týchto 40 EUR na mesiac rozrátame na čas, kedy sú naše kluby otvorené, vyjde nám, že za dieťa v školskom klube zaplatí jeho zákonný zástupca cca 2 EURÁ za deň.

Opäť tak platí, že v porovnaní so súkromnými kútikmi a klubmi je to len zlomok sumy. A opäť platí aj to, že i tieto príspevky rodičov rastú takmer v každej slovenskej samospráve. Navyše, práve v hlavnom meste je – vzhľadom na okolnosti – tento skok najvýraznejší, no o to viac nevyhnutný.

VIAC INFO o tejto téme nájdete aj v schválenom návrhu príslušného VZN.

A akékoľvek otázky nielen ohľadom poplatkov v našich základných či materských školách vám kedykoľvek radi zodpovedia kolegyne a kolegovia z oddelenia školstva Miestneho úradu Petržalka. Stačí kliknúť na PETRZALKA.sk/skolstvo.

ĎAKUJEME za pochopenie, pretože petržalské školstvo dokážeme zlepšovať iba spolu s vami.

#petrzalkamaka

web od 2day