Zaplatili ste už tento rok daň za vášho štvornohého chlpatého Petržalčana/ku

Po zelenom sídlisku aktuálne pobehuje približne 8000 havkáčov. Každý majiteľ takéhoto chlpáča je pritom povinný písomne oznámiť príslušnej obci, respektíve miestnej časti svojho štvornohého priateľa do 30 dní odo dňa, kedy si ho priniesol domov a následne je za neho v zákonom stanovenej lehote povinný zaplatiť daň. V oboch prípadoch však psíčkari často zlyhávajú.

Ani google kalendár či značkové diáriky občas nezabránia tomu, aby sme na niektoré dôležité termíny jednoducho zabudli. Tomu úplne rozumieme, aj preto každému jednotlivcovi, ktorý daň neuhradil do konkrétneho termínu, opätovne nutnosť platby pripomíname.

Horšie je to ale v prípade tých, ktorí sa k svojmu chlpatému kamošovi nepriznávajú, alebo patria k tzv. chronickým neplatičom a odmietajú za psa platiť daň aj napriek opakovaným výzvam, ktoré dlhodobo ignorujú – či už z vlastného presvedčenia o zbytočnosti danej dane, alebo sa ocitli v nepriaznivej finančnej situácii a svoju obec o tom neinformovali.

„Len tento rok evidujeme v mestskej časti Bratislava-Petržalka 568 neplatičov dane za psa. Pritom práve tieto poplatky nám pomáhajú vytvárať priestor priateľský a prívetivý pre psov aj ich pánov. Vďaka nemu môžeme nielen tvoriť nové výbehy či starať sa o údržbu smetných nádob, ale tiež vytvárať ďalšie zmysluplné služby,“ ozrejmuje Janka Velická z referátu miestnych daní a poplatkov.

Počet neplatičov napriek tomu neustále narastá, a preto, hoci neradi, musíme v našej samospráve podnikať aj nepopulárne kroky a spolupracovať i s Mestskou políciou Bratislava, ktorá neregistrované zvieratá v uliciach neustále monitoruje. Nám potom neostáva nič iné, len nezodpovedných majiteľov upozorniť a následne sankciovať.

Priznávať sa k svojmu huňatému spolubývajúcemu a riadne zaplatiť za jeho pobyt v danej mestskej časti nie je hanba ani macherstvo, ale priamy dôkaz toho, že vám na ňom naozaj záleží a chcete pre neho to najlepšie. Odmenou vám bude šťastný psík. A to je predsa životným cieľom všetkých nás, ktorí si ich vyberieme na spoločnú cestu životom, no nie? ĎAKUJEME, že si poctivo plníte svoje povinnosti voči samospráve, aby sa aj vašim chlpáčom v našej Petržalke spokojne nažívalo.

VIAC O DANI ZA PSA nájdete TU.

web od 2day