VOĽBY 2023: Ako volila Petržalka

Petržalka volila progresívne.

Rovnako ako celé Slovensko, aj Petržalka v sobotu 30. septembra žila voľbami. Volebná účasť na najväčšom sídlisku sa vyšplhala na 71,62 %, čo znamená, že k volebným urnám v našich 95 okrskoch pristúpilo až 65 388 Petržalčanov a Petržalčaniek. O prenosnú volebnú schránku pritom do piatka 29. septembra požiadalo približne 450 z nich.

Zatiaľ čo najnižšiu volebnú účasť s 28,7 % zaznamenal okrsok 37, teda Základná škola Dudova 2, najväčšiemu počtu voličov – až 88,17 % – sa potešili v jednom z dvoch okrskov v časti Slnečnice, konkrétne v takzvanom LEON centre s číslom 94.

Najväčšia samospráva bola na voľby dôkladne pripravená aj čo sa týka prístupu pre imobilných voličov. Všetkých 11 verejných základných škôl a 1 materskú školu v jej správe debarierizovala a vybavila jedným až dvoma stoličkovými výťahmi. Okrem toho si mestská časť dokázala do každej z 95 volebných miestností zabezpečiť vlastné volebné plenty MADE IN PETRŽALKA.

Tie v počte takmer 600 kusov vlastnoručne vyrobili zamestnanci údržby alias petržalskí makači. Vďaka nim sa mohli všetci voliči zapojiť do súťaže v duchu hesla „Pošli foto zásteny, užívaj si bazény“, ktorú samospráva vyhlásila v deň volieb.

Podmienkou bolo odfotiť sa s petržalskou zástenou a snímku zazdieľať buď na Instagrame, alebo na Facebooku s označením profilu mestskej časti. Fotiek sme dostali naozaj neúrekom a čoskoro vyžrebujeme i víťazov, ktorí získajú odmenu v podobe troch 100-eurových permanentiek a darčekové poukážky na Petržalskú plaváreň.

O dostatočnú informovanosť voličov sa Petržalka ako vždy dostatočne postarala aj na webe VOLBY.PETRZALKA.sk. Tohtoročnou novinkou bol projekt anonymizovaných elektronických počítadiel osôb z dielne petržalských informatikov.

Obyvatelia si tak mohli na webe vyhľadať svoj volebný okrsok a po prvý raz aj preveriť naplnenosť volebných miestností. A keďže sa projekt osvedčil, nie je vylúčené, že ho samospráva využije aj v najbližších – prezidentských – voľbách.

A ako Petržalka volila? Ak by o výsledku predčasných parlamentných volieb rozhodovala najväčšia samospráva na Slovensku i v strednej Európe, jednoznačným víťazom s 30,46 % by sa stalo Progresívne Slovensko. Ako druhá v poradí by s výrazným rozdielom zaostávala strana Smer-SSD, pričom na stupni víťazov s poradovým číslom tri by sa umiestnila aj SaS s 12,55 %.

Volebné kvórum by vďaka Petržalčanom a Petržalčankám ako posledný prekročil HLAS – SD s 10,51 %. Aktuálne ďalšie zvolené subjekty OĽANO a PRIATELIA A ZA ĽUDÍ, KDH ani SNS by sa v Petržalke do parlamentu nedostali.

Ako dopadli predčasné parlamentné voľby v Petržalke si môžete pozrieť aj na našich grafoch a VIAC INFO sa dozviete na webe VOLBY.PETRZALKA.sk alebo v októbrovom vydaní novín Naša Petržalka, ktoré už čoskoro nájdete online TU PETRZALKA.sk/noviny.

ĎAKUJEME, že vám spolu s nami na veciach verejných záleží.

Zdroj: Štatistický úrad

web od 2day