Petržalka opätovne vyzýva na dobrovoľné darovanie krvi: buďme v čase Vianoc štedrejší a solidárnejší

Začiatkom decembra sa uskutoční tradičná Mikulášska kvapka krvi 2023.

Na konkrétny termín je potrebné prihlásiť sa vopred cez online rezervačný systém na webe samosprávy.

Darovanie krvi je prospešným a jednoduchým humánnym činom, ktorým môže zdravý človek pomôcť obetiam úrazov či nehôd, pacientom s leukémiou alebo iným ochorením krvných buniek.

Svoje o tom vie aj najväčšia mestská časť, ktorá v spolupráci s Národnou transfúznou službou Slovenskej republiky (NTS SR) už tradične organizuje dobrovoľné darovanie krvi pod názvom Petržalská kvapka krvi. 

Naposledy sa toto podujatie zastrešované oddelením sociálnych vecí miestneho úradu konalo v júni, kedy prišlo darovať až 60 dobrovoľníkov vrátane zamestnancov mestskej časti. Najvzácnejšiu tekutinu bolo možné odobrať až 38 z nich, čím sa získalo zhruba 17 litrov krvi pre približne 114 pacientov.

„Zimnou“ verziou podujatia je každoročne decembrová Mikulášska kvapka krvi, ktorá sa, ako hovorí jej názov, koná v čase sviatku Svätého Mikuláša.

 

 

 

Čas Vianoc je ideálnym obdobím na vyjadrenie podpory tým, ktorí to najviac potrebujú. Buďme preto štedrejší a solidárnejší ako inokedy a darujme kúsok seba iným na záchranu ich života,” vyzýva verejnosť vedúci oddelenia sociálnych vecí Ján Korec.

V roku 2023 sa Mikulášska kvapka krvi uskutoční v Cik-Cak Centre na Jiráskovej 3, v utorok 5. decembra od 8:00 do 12:00. Pre účasť je potrebná online rezervácia termínu vopred prostredníctvom registračného formulára na webe petrzalka.sk/kvapkakrvi, a to najneskôr do piatka 1. decembra 2023 (vrátane).

Rezervácia termínu je prístupná všetkým záujemcom, ktorí krv darovať môžu, vrátane prvodarcov.

O darcov sa budú v priebehu trvania akcie starať zdravotné sestry z NTS SR spolu so zamestnancami oddelenia sociálnych vecí, ktorí okrem navodenia príjemnej vianočnej atmosféry zabezpečia i pitný režim a malé občerstvenie.

A keďže Mikuláš nosí dobrým ľuďom aj sladké prekvapenie, na každého darcu bude čakať i drobný darček.

 

web od 2day