PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Vybavte si hlasovací preukaz už teraz

Petržalka je pripravená.

V sobotu 23. marca si od 7:00 do 22:00 budeme na nasledujúcich päť rokov vyberať jedného z 11 oprávnených kandidátov, ktorý bude reprezentovať Slovenskú republiku dovnútra i navonok. Pôjde tak o v poradí 6. voľby hlavy štátu od zavedenia priamej voľby prezidenta v roku 1999.

K tomu, aby bol jeden kandidát úspešne zvolený už v prvom kole, je potrebná nadpolovičná väčšina platných hlasov oprávnených voličov, a zároveň účasť viac ako polovice všetkých oprávnených voličov.

Keďže taká situácia nastala iba raz – v prvej priamej voľbe hlavy štátu – aj tentokrát sa predpokladá konanie druhého kola, ktoré sa zo zákona musí uskutočniť do 14 dní po kole prvom. To je aktuálne naplánované na sobotu 6. apríla.

Aktívne participovať na správe vecí verejných a zapojiť sa tak do oboch kôl prezidentských volieb v okrsku, ktorý nám prináleží na základe trvalého pobytu, môže byť z dôvodu pracovných povinností či konajúcich sa veľkonočných sviatkov logisticky náročné.

Preto občanom s trvalým pobytom na Slovensku, a teda aj v našej samospráve, odporúčame vybaviť si hlasovací preukaz. Urobiť tak môžete štyrmi spôsobmi: 1, OSOBNE 2, ELEKTRONICKY 3, LISTINNOU FORMOU 4, PROSTREDNÍCTVOM SPLNOMOCNENEJ OSOBY ŽIADATEĽOM.

Ubezpečujeme vás, že nech si vyberiete ktorýkoľvek spôsob, Mestská časť Bratislava-Petržalka je dôkladne pripravená. Obzvlášť dávame do pozornosti prvé dve uvedené možnosti.

Ak si vyberiete osobnú návštevu, naše ochotné kolegyne nájdete v dvoch miestnostiach na prízemí – viditeľne označený presklený priestor pod schodiskom pri vchode od Chorvátskeho ramena a kancelária č. 001 hneď vedľa našej matriky a ohlasovne pobytov.

Požiadať o vydanie hlasovacieho preukazu môžete najneskôr do 22. marca 2024 do 12:00 (pre 1. kolo volieb) a najneskôr 5. apríla 2024 do 12:00 (pre 2. kolo volieb). V takom prípade vám bude hlasovací preukaz vydaný bezodkladne.

V prípade, ak nemáte cestu na miestny úrad, komfortnejší spôsob môže pre vás predstavovať elektronická žiadosť zaslaná na adresu podatelna@petrzalka.sk tak, aby bola doručená obci najneskôr 4. marca 2024 (pre 1. kolo volieb) a najneskôr 14. marca 2024 (pre 2. kolo volieb).

Petržalka však chce svojim obyvateľom a obyvateľkám možnosti ešte viac rozšíriť a zároveň zjednodušiť. Preto prišla s elektronickým formulárom, kde vyplnením svojich údajov môžete jednoducho požiadať o vydanie hlasovacieho preukazu pre obe kolá volieb naraz. Stačí kliknúť TU. A nezabudnite, hlasovací preukaz sa vydáva IBA RAZ. V prípade, že ho stratíte, alebo vám ho odcudzia, nový preukaz už nedostanete.

Od spustenia vydávania hlasovacích preukazov dňa 7. februára sme doteraz celkovo vydali už 1918 kusov. S blížiacim sa dátumom prezidentských volieb je však očakávaný i zvýšený nápor. Preto vás prosíme, nenechávajte si to na poslednú chvíľu a požiadajte o vydanie vášho preukazu už teraz.

VIAC INFO nájdete na webe Ministerstva vnútra SR, takisto ako vždy na našom volebnom webe https://VOLBY.PETRZALKA.sk alebo v reportáži Televízia TA3.

ĎAKUJEME, že vám na budúcnosti našej krajiny spolu s nami záleží.

#petrzalkavoli

web od 2day