PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: kto, kedy, ako?

Nenechajte si ujsť praktické informácie pre každého voliča.

Už čoskoro je tu marec a spolu s ním i prvé kolo prezidentských volieb, v ktorom si budeme spomedzi 11 kandidátov na ďalších 5 rokov vyberať novú hlavu štátu.

Kto v kresle nahradí súčasnú pani prezidentku Zuzanu Čaputovú síce nateraz nevieme, no prieskumy už čo to našepkávajú. Kľúčové rozhodnutie je však len a len na nás – občanoch Slovenska.

Preto vedzte, že v prezidentských voľbách 2024 majú právo voliť občania Slovenskej republiky, ktorí najneskôr v deň volieb dovŕšili vek 18 rokov.

  • A, Volič, ktorý má trvalý pobyt na území Slovenskej republiky, môže voliť vo volebnej miestnosti, v ktorej zozname voličov je zapísaný podľa miesta svojho trvalého pobytu. Petržalka je pre tento účel rozdelená do 57 okrskov, a teda aj 57 volebných miestností.

Vo volebnej miestnosti občan preukazuje svoju totožnosť výlučne občianskym preukazom. V prípade, ak vášmu občianskemu preukazu vypršala platnosť, alebo ste ho stratili a aktuálne sa váš nový preukaz nachádza vo výrobe, prineste si, prosíme, príslušný doklad od Polície SR. Odporúčame sa tiež preukázať platným cestovným pasom, vodičským preukazom, prípadne iným dokladom totožnosti s vašou fotografiou.

Ak už teraz viete, že sa v čase konania volieb nebudete nachádzať v mieste trvalého pobytu, teda v Petržalke, odporúčame vám požiadať už teraz o hlasovací preukaz.

Urobiť tak môžete 1, OSOBNE 2, ELEKTRONICKY 3, LISTINNOU FORMOU 4, PROSTREDNÍCTVOM SPLNOMOCNENEJ OSOBY ŽIADATEĽOM. Obzvlášť dávame do pozornosti druhú možnosť, kedy okrem mailovej adresy podatelna@petrzalka.sk, môžete využiť aj náš elektronický formulár.

Pre jeho vyplnenie (pre prvé, druhé alebo obe kolá naraz) klikajte na náš volebný web VOLBY.PETRZALKA.sk.

V prípade, že chcete voliť, ale v deň konania volieb sa nemôžete dostaviť do volebnej miestnosti z dôvodu imobility alebo iných zdravotných obmedzení, takisto pre vás existuje riešenie.

Požiadajte o prenosnú volebnú schránku. Urobiť tak môžete vopred, ale aj počas volebného dňa, a to priamo u kolegýň z petržalského referátu organizačných vecí na telefónnych číslach 02/68 288 913 a 02/68 288 821. Rovnako vám odporúčame využiť náš ONLINE FORMULÁR.

  • B, Volič, ktorý je občanom Slovenskej republiky, ale naopak nemá na jej území trvalý pobyt, môže vo voľbách prezidenta hlasovať, ak sa v deň konania volieb dostaví do ktorejkoľvek volebnej miestnosti na území Slovenska. V takom prípade svoju totožnosť preukáže predložením slovenského cestovného dokladu, čiže cestovného pasu, a súčasne okrskovej volebnej komisii predloží čestné vyhlásenie o trvalom pobyte v cudzine.

VIAC INFO nájdete na webe VOLBY.PETRZALKA.sk alebo v našom volebnom podcaste Z petržalskej obývačky s odborníkmi Alžbetou NeuschlovouDanielom Kerekesom z Denník N.

A vedzte, kde je vôľa, tam je cesta. Preto nenechajte svoj hlas prepadnúť a rozhodnite spolu s nami, akým smerom sa bude Slovensko ďalej uberať a akú reputáciu bude mať i v zahraničí. ĎAKUJEME.

#petrzalkavoli

web od 2day