PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Voľba poštou sa nekoná

 Treba si urobiť výlet na Slovensko.

Podľa dát Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí sa počet našich krajanov žijúcich len v západnej Európe a v zámorí k augustu roka 2023 vyšplhal na vyše milióna.

Niektorí z nich sa domov vrátiť chcú, niektorí nie, no napriek tomu väčšina z nich sleduje vývoj vo svojej domovine, najmä ten politický. Veď napríklad o voľbu poštou zo zahraničia pre predčasné voľby do Národnej rady SR, ktoré sa konali 30. 9. minulého roku podľa Ministerstvo vnútra SR zažiadalo spolu až 72 993 voličov zo 131 štátov.

Pre blížiace sa prezidentské voľby však zákon voľbu poštou, žiaľ, neumožňuje, a to napriek tomu, že predchádzajúca vláda Eduarda Hegera už návrh korešpondenčného hlasovania pripravený mala. A hoci vláda schválila aj potrebnú zmenu ústavy, ktorá upravovala niektoré lehoty, finálna novela volebného kódexu už parlamentom neprešla.

Ako to v skutočnosti bolo, vám vo videu prezradí Daniel Kerekes z Denníka N. Celý diel nášho volebného podcastu z Petržalskej obývačky si môžete pozrieť alebo vypočuť TU.

Kto teda chce voliť hlavu štátu, má slovenské občianstvo, no chýba mu trvalý pobyt na území Slovenskej republiky, si vo volebný deň musí naplánovať výlet na Slovensko.

Odvoliť môže v ktorejkoľvek volebnej miestnosti v rámci našich hraníc. Na preukázanie svojej totožnosti však potrebuje platný cestovný pas a čestné vyhlásenie o trvalom pobyte v cudzine. Ak ho volič nemá, poskytne mu ho príslušná okrsková volebná komisia.

Naopak, volič s trvalým pobytom na území Slovenskej republiky, ktorý v deň konania volieb nebude môcť voliť v mieste svojho trvalého pobytu vo volebnom okrsku, v ktorého zozname voličov je zapísaný, môže požiadať obec – teda aj petržalskú samosprávu – o vydanie hlasovacieho preukazu.

Čo sa týka listinnej a elektronickej formy, pre prvé kolo prezidentských volieb, tak volič mohol urobiť len do pondelka 4. marca. Do 22. marca však má stále možnosť o svoj hlasovací preukaz požiadať osobne v presklenej miestnosti pod schodmi v budove Centra Technonopol alebo na jej prízemí v kancelárii č. 001 vedľa našej matriky a ohlasovne pobytov.

Ak vám osobná návšteva nevyhovuje, na prevzatie preukazu môžete splnomocniť aj inú, vám blízku osobu. A nezabudnite, hlasovací preukaz sa vydáva IBA RAZ. V prípade, že ho stratíte, alebo vám ho odcudzia, nový preukaz už nedostanete.

VIAC INFO nájdete na webe VOLBY.PETRZALKA.sk. ĎAKUJEME, že myslíte aj na budúcnosť ďalších generácií.

#petrzalkavoli

web od 2day