Petržalka si v prvom kole prezidentských volieb zvolila jasne

Svoje volebné právo využilo viac než 55-tisíc voličov.

Celé Slovensko, a teda aj Petržalka cez víkend žila voľbami. V sobotu 23. marca si obyvatelia a obyvateľky najľudnatejšieho sídliska v 1. kole volili hlavu štátu. A že vám na budúcnosti Slovenska naozaj záleží, dokazuje i volebná účasť, ktorá sa vyšplhala z celkového počtu 92 476 zapísaných voličov na 59,66 %.

Z 57 volebných okrskov, do ktorých je Petržalka pre účel prezidentských volieb rozdelená, sa najvyššej volebnej účasti tešili v časti Slnečnice. Na prvom mieste skončil okrsok 56 v LEON Centre s 80,40 %, v tesnom závese 77,68 % sa umiestnil okrsok 57, teda MŠ Fialová 12. Tretí najnavštevovanejší bol okrsok 15 na ZŠ Prokofievova 5 s účasťou 67,95 %.

Tak ako v rámci celej krajiny, i v Petržalke 1. kolo prezidentských volieb 2024 vyhral Ivan Korčok so 62,01 % získaných hlasov. Celoslovenské výsledky kopírovalo aj druhé miesto Petra Pellegriniho, ktorý dostal 23,63 % hlasov. Tretí v poradí skončil Štefan Harabin so ziskom 8,73 %.

Všetkých 57 okrskových volebných miestností otvorilo svoje brány presne v stanovenom čase o 7:00 a rovnako zatvorili o 22:00. Okrem jedného incidentu na Nobelovom námestí ešte pred začiatkom volieb, našťastie, k žiadnym ďalším neočakávaným situáciám v rámci zeleného sídliska nedošlo.

Svoje volebné právo využili naozaj rôzne vekové kategórie. Najstaršieho voliča volebná komisia privítala v Slnečniciach v okrsku 57, kde prišiel s úsmevom odvoliť i 100-ročný pán Ladislav, ktorý doteraz nevynechal ani jedny voľby. Zápisnice z volebného dňa nájdete už čoskoro aj na webe PETRZALKA.sk.

Či už ste v sobotu boli voliť a chystáte sa aj na druhé kolo, alebo ste prvé kolo z rôznych príčin vynechali a plánujete ísť voliť až v druhom kole, a či sa vám stane inšpiráciou práve pán Ladislav, vedzte, že v našich 57 volebných miestnostiach ste vítaní.

Priame voľby prezidenta nám totiž dávajú moc rozhodnúť o sile mandátu budúcej hlavy štátu. Preto využite svoje právo pristúpiť k volebným urnám.

A tým, ktorí sa počas druhého kola nebudú nachádzať v mieste svojho trvalého bydliska, pripomíname, že si stále môžu vybaviť hlasovací preukaz. Stačí prísť osobne do budovy Centra Technopol, kde je vám k dispozícii označený presklený priestor pod schodiskom pri vchode od Chorvátskeho ramena. Urobiť tak môžete do 5. APRÍLA do 12:00.

Členovia okrskových volebných komisií sa na vás tešia v sobotu 6. APRÍLA od 7:00 do 22:00 v 57 volebných okrskoch. VIAC INFO TU VOLBY.PETRZALKA.sk/prezident.

#petrzalkavoli

web od 2day