Rozhodnutie vlády od 1. apríla zvyšuje poplatky matriky

Pripravte sa na drahší sobáš i zmenu priezviska.

Vláda Roberta Fica ešte koncom minulého roka schválila takzvaný konsolidačný balíček, ktorý by mal štátnej kase len za rok 2024 zabezpečiť 1,5 miliardy eur navyše. Ide o riešenie, ktorým chce vláda umožniť vyplatenie 13. dôchodku aj rodičovského dôchodku v plnej výške.

Lenže, navrhované zmeny sa dotýkajú úplne všetkých. Negatívne. Okrem opatrení ako zavedenie mimoriadneho odvodu pre banky, zvýšenia spotrebnej dane na tabak a alkohol alebo zníženia odvodu do druhého dôchodkového piliera z 5,5 na štyri percentá, nás čaká i zvyšovanie viacerých správnych a súdnych poplatkov. Väčšina z nich vzrástla až o polovicu.

V tejto súvislosti preto dávame do pozornosti úpravu samosprávnych poplatkov pri návšteve Matriky a ohlasovne pobytov na petržalskom miestnom úrade. Ich nové – zvýšené – sadzby vstupujú do platnosti od 1. APRÍLA (a nie, nerobíme si žarty.) Ktorých poplatkov sa to týka?

MANŽELSTVO

Ak plánujete svoj deň „D“, okrem mnohých výdavkov s ním spojených, započítajte aj 10 až 30 eur navyše. Poplatok za uzavretie manželstva medzi štátnymi občanmi Slovenskej republiky pred matričným úradom, v ktorého obvode nemá ani jeden zo snúbencov trvalý pobyt totiž vzrastie z 20 na 30 eur.

Drahší bude aj sobáš mimo úradne určenej miestnosti – mladomanželia zaň zaplatia až 100 eur (pôvodne 70 eur) –, či mimo úradne určenej doby, kde sa suma zvýšila na 30 eur (predtým 20 eur). Ak vaša nastávajúca polovička pochádza zo zahraničia, štát si prostredníctvom matriky od vás vypýta 100 eur. Ak sú budúci mladomanželia cudzinci obaja, zaplatia až 280 eur.

ZMENA PRIEZVISKA

Chcete mať nové priezvisko? Po novom vás vyjde na 140 eur. Všetky úkony spojené s touto zmenou totiž zdražejú v priemere o 40 %.

DUPLIKÁTY A OVEROVANIE

V prípade, že si potrebujete dať vyhotoviť druhý exemplár rodného, úmrtného, sobášneho listu či iného dôležitého dokumentu, miesto pôvodných 5 si pripravte 7 eur. Ak ste sa rozhodli zostaviť rodokmeň, nahliadnutie do matrík vás vyjde 3 eurá za každý zväzok.

Potrebujete overiť podpisy alebo fotokópie? Pripravte si 2 eurá, overenie fotokópií v českom jazyku zdražie z troch na 4 eurá.

ŽIADOSTI A POTVRDENIA

Od 1. apríla si priplatíte aj za zlegalizovanie narodenia, úmrtia či sobáša v zahraničí na Slovensku. Suma za podanie žiadosti na osobitnej matrike sa zmení z desiatich na 15 eur. Za potvrdenie o pobyte zase zaplatíte 7 eur namiesto piatich.

Hoci vedúca petržalskej matriky Ilona Kraic nateraz nepredpokladá, že by zvýšenie poplatkov obmedzilo služby poskytované matričným úradom, na reakciu verejnosti je sama zvedavá.

„Možno sa táto informácia medzi mladých, ktorí plánujú uzavrieť manželstvo, veľmi nedostala,“ uzatvára.

Preto vopred ďakujeme nielen za pochopenie, ale i šírenie tejto správy ďalej na adresné miesta.

A napriek zvýšeniu poplatkov sa nemusíte obávať, na naše kolegyne nielen z matriky sa môžete naďalej kedykoľvek spoľahnúť. Nový cenník správnych poplatkov nájdete TU.

#petrzalkamaka

web od 2day