Petržalka pozýva na prvý ročník Petržalského majálesu

Hviezdou večera bude skupina Kmeťoband.

Stavanie mája a súťaž vo varení guláša – to budú dva hlavné ťaháky petržalských osláv začiatku mesiaca, ktorý vraj praje láske.

Petržalka pokračuje v oživovaní tradícií aj v máji. Po úspešnom pilotnom ročníku Veľkonočnej Petržalky v Cik Cak Centre tentoraz mestská časť pripravila ďalšie pilotné podujatie pri príležitosti osláv jari pod názvom Petržalský majáles.

Májové slávnosti v gescii najľudnatejšej samosprávy sa uskutočnia vo sviatočnú stredu 1. mája na centrálnom Námestí republiky, kde bude na návštevníkov čakať bohatý kultúrny program. Vstup na podujatie je voľný.

Najlepší vyhrávajú

 

Celodenný program odštartuje už o 11:00 veľkou súťažou vo varení guláša, ktorá je určená tak pre amatérov, ako aj skúsených gulášmajstrov.

Na prípravu najlepších gulášov budú mať súťažiaci čas do 15:00, následne porota vyberie troch amatérskych kuchárov, ktorí svoju úlohu zvládnu najlepšie.

Do súťaže sa cez ONLINE formulár môže najneskôr do 25. apríla prihlásiť maximálne 10 družstiev s tromi až piatimi členmi; kotlinu, kotol aj suroviny si však musia zabezpečiť vo vlastnej réžii a na vlastné náklady.

„Povinnou súčasťou je potvrdenie o kúpe mäsa. To musí byť z hygienických dôvodov zakúpené najneskôr 48 hodín pred súťažou,“ upozorňuje koordinátorka kultúrnych podujatí miestneho úradu Petržalka Barbora Šaling Legényová a dodáva, že misky, príbory a pivné sety pre každý tím zabezpečí mestská časť.

Zároveň nezabúda podotknúť, že všetky guláše budú môcť ochutnať aj návštevníci majálesu za dobrovoľný príspevok.

Prví traja výhercovia budú okrem dobrého pocitu zo zadosťučinenia odmenení vecnými cenami z dielne mestskej časti.

Sviatok práce v znamení tradícií

 

Hladní neostanú ani tí, čo gulášu príliš neholdujú – viaceré stánky s občerstvením poskytnú dostatočne pestrú ponuku, aby si to svoje obľúbené vybral každý. Na remeselných trhoch si zas môžu zakúpiť rôzne tradičné výrobky.

Od 13:00 sa námestie rozozvučí ľudovou hudbou, ktorú prinesú folklórne súbory Poleno, Petržalčanka, Ruthenia a nebude chýbať ani poriadna slovenská dychovka.

Tí najmenší sa budú môcť vyjašiť v skákacích hradoch alebo na kolotočoch a pekný suvenír si budú môcť vyrobiť v tvorivých dielňach.

Najväčšou udalosťou bude od 16:00 stavanie mája, symbolu jari, ktorý bude vyzdobený a postavený v sprievode folklórneho súboru Poľana zo Zvolena.

„Niektoré tradície našich predkov zanikli, niektoré sa zachovali dodnes a jednou z takých je stavanie mája. Veľmi ma teší, že ju po prvýkrát prinesieme aj do Petržalky, v ktorej žijú ľudia z celého Slovenska,“ konštatuje Šaling Legényová aj na margo obľúbenosti folklóru u Petržalčanov, čo dokazuje aj pravidelne vysoká účasť na Večeroch autentického folklóru.

Vyvrcholením Petržalského majálesu bude o 18:00 koncert Kmeťobandu, ktorý návštevníkov pobaví do 19:00.

web od 2day