Školský bazén na Pankúchovej je takmer dokončený

Jeho brány by sa mali otvoriť v júni.

Ešte v roku 2021 odborný statický posudok hovoril o havarijnom stave bazéna a haly, ktoré sa nachádzali v budove petržalskej Základnej školy na Pankúchovej ulici. Dnes už je situácia úplne odlišná.

V predchádzajúcom roku sa totiž mestskej časti Bratislava-Petržalka podarilo uspieť v rámci výzvy Výstavba, rekonštrukcia a modernizácia športovej infraštruktúry z dielne Fondu na podporu športu (FNPŠ), vďaka ktorej jej bola pridelená dotácia vo výške takmer milión eur na sanáciu stavebných porúch a obnovu plavárne na Pankúchovej.

Ďalší milión eur na revitalizáciu zo svojho rozpočtu vyčlenila i naša samospráva.

Po tom, čo bol úspešne vysúťažený externý dodávateľ, sa začalo makať naplno. Pre dosiahnutie zníženia energetickej náročnosti sa výmeny dočkali okná i dvere presklenej fasády, ktorú sme zároveň zateplili. Keďže Petržalka je zelenou samosprávou, mysleli sme aj na obnoviteľné zdroje v podobe inštalácie solárnych panelov určených na ohrev úžitkovej i bazénovej vody.

Okrem toho sa nám v rámci sanačných prác tiež podarilo odstrániť vážne statické poruchy, čo plánované výdavky, samozrejme, navýšilo. Na rad sa následne dostalo i pôvodné opotrebované vybavenia plavárne, vymenili sa skorodované prvky v bazénovej hale vrátane vzduchotechniky a bazén, ktoré získali aj nový antibakteriálny povrch – obklad a dlažbu.

Celkovou rekonštrukciou prešli i sprchy, ktoré získali nový moderný šat. Výraznou opravou prešli aj rozvody studenej a teplej vody, kúrenia, elektroinštalácia a bazénová technológia.

Súčasťou plavárne je aj jej zázemie, šatne, spomínané sprchy a posilňovňa, kde bol vyhotovený nový povrch a sanita, v podobe vodovodných batérií. Vo všetkých priestoroch dotknutých rekonštrukciou boli vymenené aj osvetľovacie telesá za nové, úsporné s LED systémom.

A v neposlednom rade, pri celkových opravách sme mysleli aj na imobilných návštevníkov, či plavcov s iným zdravotnými obmedzeniami a priestory plavárne sme prispôsobili aj ich potrebám.

V súčasnosti prebieha testovacie napúšťanie a sledovanie funkčnosti bazéna a jeho technológie, pričom kompletná obnova obľúbenej školskej plavárne by mala byť ukončená v júni tohto roka, na kedy je naplánovaná i jej kolaudácia.

Ak teda všetko pôjde podľa plánu, vynovenú plaváreň budú môcť už čoskoro využívať všetci žiaci ZŠ Pakúchova 4. No nezúfajte, po vyučovaní budú nové funkčné priestory určené na dokonalé športové vyžitie otvorené aj pre širokú verejnosť, vrátane športových klubov či jednotlivcov rôznych vekových kategórií.

Už teraz sa tešíme na vašu návštevu. VIAC INFO TU nájdete na webe PETRZALKA.sk/bazenpankuchova.

#petrzalkasportuje #petrzalkamaka

web od 2day