Ochrana osobných údajov

Prehlásenie o spracovaní osobných údajov
 

Prevádzkovateľ: Mestská časť Bratislava-Petržalka Kutlíkova 17, 852 12 Bratislava

Zodpovedná osoba: zodpovednaosoba@somi.sk

 

Mestská časť Bratislava-Petržalka (ďalej „mestská časť“) zhromažďuje, spracováva a používa osobné údaje v súlade s Nariadením Európskeho parlamentu a rady (EÚ) 2016/679 z 27.04.2016 o ochrane fyzických osôb pri spracúvaní osobných údajov a o voľnom pohybe takýchto údajov a so zákonom č. 18/2018 Z. z. o ochrane osobných údajov a robí všetko potrebné tak, aby zabezpečila súlad s týmito právnymi predpismi.

Mestská časť bude spracúvať osobné údaje len na ten účel, na ktorý boli získané. Mestská časť vyhlasuje, že bude spracúvať osobné údaje len v súlade s dobrými mravmi a bude konať spôsobom, ktorý neodporuje zákonu o ochrane osobných údajov, ani iným všeobecne záväzným právnym predpisom a ani nebude tieto predpisy obchádzať. Mestská časť po splnení účelu spracúvania osobných údajov, bez zbytočného odkladu zabezpečí likvidáciu osobných údajov pokiaľ to osobitný zákon nevyžaduje inak.

Mestská časť zabezpečí primeranú úroveň ochrany osobných údajov, tiež chráni spracúvané osobné údaje pred ich poškodením, zničením, stratou, zmenou, neoprávneným prístupom a sprístupnením, poskytnutím alebo zverejnením, ako aj pred akýmikoľvek inými neprípustnými spôsobmi spracúvania a za týmto účelom prijal a prijíma primerané bezpečnostné opatrenia zodpovedajúce spôsobu spracúvania osobných údajov.

Mestská časť Bratislava-Petržalka spracúva osobné údaje predovšetkým v súvislosti s:

a) plnením zákonných povinností podľa osobitných predpisov,
b) plnením zmlúv alebo v rámci predzmluvných vzťahov na základe žiadosti dotknutej osoby,
c) plnením úloh realizovaných vo verejnom záujme a pri výkone verejnej moci v rámci originálnych kompetencií alebo preneseného výkonu štátnej správy,
d) účelmi oprávnených záujmov mestskej časti alebo tretej strany v súlade s GDPR a zákonom o ochrane osobných údajov, v súvislosti s monitorovaním priestorov budov a evidovania vstupov do priestorov mestskej časti za účelom bezpečnosti, ochrany majetku, zdravia a odhaľovania kriminality, ako oprávneného záujmu prevádzkovateľa, ktorý však nesúvisí a nie je vykonávaný v rámci originálnych kompetencií alebo preneseného výkonu štátnej správy,
e) súhlasom dotknutej osoby.

Úlohy mestskej časti:

https://www.petrzalka.sk/samosprava/pravomoci-a-kompetencie/

Právne predpisy:

https://www.petrzalka.sk/samosprava/sposob-zriadenia-a-pravne-predpisy/

Informovanie osobitný zákon

Prevádzkovateľ: Mestská časť Bratislava-Petržalka, Kutlíkova 17, 852 12 Bratislava
Kontaktné údaje na zodpovednú osobu: zodpovednaosoba@somi.sk
Právny základ: osobitný zákon
Príjemcovia alebo kategórie príjemcov: Mestská časť Bratislava-Petržalka
Prenos osobných údajov do tretej krajiny: nebude
Doba uchovávania osobných údajov: podľa osobitného zákona a registratúrneho poriadku

Mestská časť Bratislava-Petržalka po splnení účelu spracúvania osobných údajov bez zbytočného odkladu zabezpečí likvidáciu osobných údajov pokiaľ to osobitný zákon nevyžaduje inak. Mestská časť Bratislava-Petržalka vyhlasuje, že zabezpečí primeranú úroveň ochrany osobných údajov a že bude spracúvať osobné údaje len v súlade s dobrými mravmi a bude konať spôsobom, ktorý neodporuje zákonu o ochrane osobných údajov a ani osobitným zákonom, podľa ktorých sa osobné údaje spracovávajú.

Práva žiadateľa:

• žiadateľ má právo požadovať od Mestská časť Bratislava-Petržalka prístup k jeho osobným údajom a právo na ich opravu, ako aj právo na prenosnosť údajov,
• žiadateľ má právo obhajovať svoje práva prostredníctvom zodpovednej osoby alebo podaním podnetu na šetrenie, sťažnosti, dozornému orgánu, na Slovensku Úradu na ochranu osobných údajov v zmysle §100 zákona č.: 18/2018 Z. z.

Informovanie zmluva

Prevádzkovateľ: Mestská časť Bratislava-Petržalka, Kutlíkova 17, 852 12 Bratislava
Kontaktné údaje na zodpovednú osobu: zodpovednaosoba@somi.sk
Právny základ: zmluva
Príjemcovia alebo kategórie príjemcov: Mestská časť Bratislava-Petržalka
Prenos osobných údajov do tretej krajiny: nebude
Doba uchovávania osobných údajov: podľa registratúrneho poriadku

Mestská časť Bratislava-Petržalka po splnení účelu spracúvania osobných údajov bez zbytočného odkladu zabezpečí likvidáciu osobných údajov pokiaľ to osobitný zákon nevyžaduje inak. Mestská časť Bratislava-Petržalka vyhlasuje, že zabezpečí primeranú úroveň ochrany osobných údajov a že bude spracúvať osobné údaje len v súlade s dobrými mravmi a bude konať spôsobom, ktorý neodporuje zákonu o ochrane osobných údajov a ani osobitným zákonom, podľa ktorých sa osobné údaje spracovávajú.

Práva žiadateľa:

• žiadateľ má právo požadovať od Mestská časť Bratislava-Petržalka prístup k jeho osobným údajom a právo na ich opravu, ako aj právo na prenosnosť údajov,
• žiadateľ má právo obhajovať svoje práva prostredníctvom zodpovednej osoby alebo podaním podnetu na šetrenie, sťažnosti, dozornému orgánu, na Slovensku Úradu na ochranu osobných údajov v zmysle §100 zákona č.: 18/2018 Z. z.

Práva dotknutých osôb:

Mestská časť bude spracúvať osobné údaje v súlade s právami dotknutej osoby. Dotknutá osoba má právo získať od prevádzkovateľa potvrdenie o tom, či sa spracúvajú osobné údaje, ktoré sa jej týkajú. Ak prevádzkovateľ takéto osobné údaje spracúva, dotknutá osoba má právo získať prístup k týmto osobným údajom a informácie o:

• účele spracúvania osobných údajov,

• kategórii spracúvaných osobných údajov,

• identifikácii príjemcu alebo o kategórii príjemcu, ktorému boli alebo majú byť osobné údaje poskytnuté, najmä o príjemcovi v tretej krajine alebo o medzinárodnej organizácii, ak je to možné,

• dobe uchovávania osobných údajov; ak to nie je možné, informáciu o kritériách jej určenia,

• práve požadovať od prevádzkovateľa opravu osobných údajov týkajúcich sa dotknutej osoby, ich vymazanie alebo obmedzenie ich spracúvania, alebo o práve namietať spracúvanie osobných údajov,

• práve podať návrh na začatie konania podľa,

• zdroji osobných údajov, ak sa osobné údaje nezískali od dotknutej osoby,

• existencii automatizovaného individuálneho rozhodovania vrátane profilovania.

Dotknutá osoba má právo na to, aby mestská časť bez zbytočného odkladu opravila nesprávne osobné údaje, ktoré sa jej týkajú. So zreteľom na účel spracúvania osobných údajov má dotknutá osoba právo na doplnenie neúplných osobných údajov.

Dotknutá osoba má právo na to, aby mestská časť bez zbytočného odkladu vymazala osobné údaje, ktoré sa jej týkaj, ak:

• osobné údaje už nie sú potrebné na účel, na ktorý sa získali alebo inak spracúvali,

• dotknutá osoba odvolá súhlas, na základe ktorého sa spracúvanie osobných údajov vykonáva, a neexistuje iný právny základ pre spracúvanie osobných údajov,

• dotknutá osoba namieta spracúvanie osobných údajov a neprevažujú žiadne oprávnené dôvody na spracúvanie osobných údajov

• osobné údaje sa spracúvajú nezákonne.

Dotknutá osoba má právo na to, aby mestská časť obmedzila spracúvanie osobných údajov, ak:

• dotknutá osoba namieta správnosť osobných údajov, a to počas obdobia umožňujúceho prevádzkovateľovi overiť správnosť osobných údajov,

• spracúvanie osobných údajov je nezákonné a dotknutá osoba namieta vymazanie osobných údajov a žiada namiesto toho obmedzenie ich použitia,

• mestská časť už nepotrebuje osobné údaje na účel spracúvania osobných údajov, ale potrebuje ich dotknutá osoba na uplatnenie právneho nároku, alebo

• dotknutá osoba namieta spracúvanie osobných údajov.

Dotknutá osoba má právo získať osobné údaje, ktoré sa jej týkajú a ktoré poskytla mestskej časti, v štruktúrovanom, bežne používanom a strojovo čitateľnom formáte a má právo preniesť tieto osobné údaje ďalšiemu prevádzkovateľovi, ak je to technicky možné. Právo na prenosnosť sa nevzťahuje na spracúvanie osobných údajov nevyhnutné na splnenie úlohy realizovanej vo verejnom záujme alebo pri výkone verejnej moci zverenej mestskej časti.

Dotknutá osoba má právo namietať spracúvanie jej osobných údajov z dôvodu týkajúceho sa jej konkrétnej situácie vykonávané v rámci oprávneného záujmu mestskej časti, vrátane profilovania založeného na týchto ustanoveniach. Mestská časť nesmie ďalej spracúvať osobné údaje, ak nepreukáže nevyhnutné oprávnené záujmy na spracúvanie osobných údajov, ktoré prevažujú nad právami alebo záujmami dotknutej osoby, alebo dôvody na uplatnenie právneho nároku.

Dotknutá osoba má právo namietať spracúvanie osobných údajov, ktoré sa jej týkajú, na účel priameho marketingu vrátane profilovania v rozsahu, v akom súvisí s priamym marketingom. Ak dotknutá osoba namieta spracúvanie osobných údajov na účel priameho marketingu, mestská časť ďalej osobné údaje na účel priameho marketingu nesmie spracúvať.

Dotknutá osoba má právo na to, aby sa na ňu nevzťahovalo rozhodnutie, ktoré je založené výlučne na automatizovanom spracúvaní osobných údajov vrátane profilovania a ktoré má právne účinky, ktoré sa jej týkajú alebo ju obdobne významne ovplyvňujú pokiaľ sa to netýka osobných údajov nevyhnutných na uzavretie zmluvy alebo plnenie zmluvy medzi dotknutou osobou a mestskou časťou.

Dotknutá osoba má právo podať podnet na šetrenie v zmysle §100 zákona č.: 18/2018 Z.z. o ochrane osobných údajov pokiaľ má podozrenie, že s jej osobnými údajmi je nakladané nezákonným spôsobom alebo ak spracovaním jej osobných údajov alebo porušením bezpečnosti spracovania došlo k porušeniu jej práv.

Mestská časť alebo sprostredkovateľ môže za podmienok ustanovených osobitným predpisom alebo medzinárodnou zmluvou, ktorou je Slovenská republika viazaná, obmedziť rozsah povinností a práv ak je také obmedzenie ustanovené s cieľom zaistiť:

• bezpečnosť Slovenskej republiky,

• obranu Slovenskej republiky,

• verejný poriadok,

• plnenie úloh na účely trestného konania,

• iné dôležité ciele všeobecného verejného záujmu Európskej únie alebo Slovenskej republiky, najmä predmet dôležitého hospodárskeho záujmu alebo dôležitého finančného záujmu Európskej únie alebo Slovenskej republiky vrátane peňažných, rozpočtových a daňových záležitostí, verejného zdravia alebo sociálneho zabezpečenia,

• ochranu nezávislosti súdnictva a súdnych konaní,

• predchádzanie porušeniu etiky v regulovaných povolaniach alebo regulovaných odborných činnostiach,

• monitorovaciu funkciu, kontrolnú funkciu alebo regulačnú funkciu spojenú s výkonom verejnej moci,

• ochranu práv dotknutej osoby alebo iných osôb,

• uplatnenie právneho nároku,

• hospodársku mobilizáciu.

Dotknutá osoba má právo obhajovať svoje práva prostredníctvom zodpovednej osoby alebo podaním podnetu na šetrenie, sťažnosti, dozornému orgánu, na Slovensku Úradu na ochranu osobných údajov v zmysle §100 zákona č.: 18/2018 Z. z.

Kontaktné údaje na zodpovednú osobu: zodpovednaosoba@somi.sk.

web od 2day