Príďte si na miestny úrad po vrecká pre psov

Po tom, ako mestská časť v auguste avizovala možnosť pre zodpovedných majiteľov psov prevziať si na úrade rolku igelitových vreciek na psie exkrementy zdarma, spravilo tak už v prvom týždni viac ako 200 Petržalčanov.

Petržalka v súčasnosti eviduje viac ako 5500 psov a ich zoznam je verejne prístupný na internetovej stránke. Obyvatelia si podľa neho môžu skontrolovať, či je pes z ich okolia riadne zaevidovaný a daň zaplatená. V opačnom prípade môžu takéhoto majiteľa nahlásiť mailom na adrese: pes@petrzalka.sk. Zabránia tak tomu, aby práve vďaka nezodpovedným majiteľom, ktorí si neplnia svoje povinnosti, prichádzala mestská časť o prostriedky, ktoré následne musí dotovať z daní všetkých obyvateľov Petržalky. To je samozrejme nespravodlivé voči tým obyvateľom, ktorí psa nevlastnia a napriek tomu musia prispievať napríklad aj na odstraňovanie psích výkalov.

Petržalský starosta sa v tejto súvislosti rozhodol odmeniť a motivovať zodpovedných majiteľov psov. Každý Petržalčan, ktorý má svojho psa prihláseného v Petržalke a riadne zaňho zaplatil daň, si od začiatku septembra môže prísť počas úradných hodín na miestny úrad (4. poschodie, kancelária č. 422), prevziať rolku 250 kusov igelitových vreciek. „Je to ďalší z krokov samosprávy, ktorý má viesť k zlepšeniu čistoty petržalského sídliska a možno aj k zvýšeniu disciplinovanosti samotných majiteľov psov v odvádzaní dane za psa,“ povedal starosta Vladimír Bajan. „Aj keď ide o pilotný projekt, ktorý Petržalka odštartovala len pred pár dňami, máme od obyvateľov, ktorí si tu boli vrecká už vyzdvihnúť, len pozitívne ohlasy,“ doplnila starostu vedúca oddelenia životného prostredia Mgr. Jana Jecková.

Mestská časť bude aj naďalej dopĺňať vrecká do 200 stojanov umiestnených na jej území. Za neodstránenie výkalov, ktorými pes znečistil verejné priestranstvo, môže policajt uložiť blokovú pokutu vo výške 65 eur. V prípade neprihlásenia psa do evidencie je to až 165 eur. Nakoľko podľa platnej legislatívy je pes považovaný za majetok, má jeho majiteľ nielen práva ale aj povinnosti, ktoré mu z tohto vlastníctva vyplývajú, a to by si mali niektorí psíčkari uvedomiť.

web od 2day