Petržalská plaváreň bude slúžiť verejnosti – 7. júla 2014 položili základný kameň

V pondelok 7. júla 2014 položili v Petržalke základný kameň prvej verejnej plavárne. Otvorená by mohla byť na jar budúceho roka.

Petržalke sa darí uskutočňovať nevídaný projekt. Verejná plaváreň je investíciou samosprávy, ktorá vzniká vďaka kvalitnému hospodáreniu mestskej časti a napriek výraznému kráteniu rozpočtov mestám a obciam na Slovensku v zmysle Memoranda o spolupráci. Prioritou starostu Vladimíra Bajan je rozvoj územia a výstavba objektov, ktoré prinesú Petržalke vyššiu kvalitu, atraktivitu, zamestnanosť a mestský charakter prostredia. Základný kameň dnes 7. júla 2014 slávnostne poklopali na mieste výstavby plavárne starosta mestskej časti Vladimír Bajan, prednosta miestneho úradu Miroslav Štefánik a zástupcovia hlavného realizátora stavby spoločnosti Metrostav Slovakia a. s. generálny riaditeľ Miroslav Zobaník a obchodný riaditeľ Ivan Podolský. „Verím, že naša petržalská plaváreň bude motiváciou aj pre iné mestá a obce, ale aj pre súkromných investorov, ktorí sa v ostatnom čase zameriavajú na výstavbu bytov a polyfunkčných centier a že nebudú mať obavy vybudovať aj športové objekty, ktoré slúžia predovšetkým verejnosti,“ povedal starosta bratislavskej Petržalky Vladimír Bajan.

Plaváreň, ktorá vyrastá na priestranstve medzi Jiráskovou a Tupolevovou ulicou bude mať 25-metrový plavecký päťdráhový bazén, zážitkový bazén, detský bazén, whirlpool pre relax v horúcej vode, saunový svet, soláriá a aj možnosť malého občerstvenia. Samospráva, po verejnej prezentácii zámeru postaviť na území Petržalky plaváreň na jar minulého roka, vyšla v ústrety obyvateľom okolitých obytných domov aj tým, že vzduchotechniku otočila smerom od obytnej časti a tobogan integrovala do budovy, aby minimalizovala úroveň hluku spojenú s budúcou prevádzkou plavárne.

Denná kapacita plavárne bude 640 návštevníkov, svojím umiestnením je peši dostupná do 15 minút pre 9.500 bytov. Pri určení lokality výstavby pritom kompetentní museli zohľadňovať aj vlastnícke pomery pozemku, možnosti územného plánu, potrebnú infraštruktúru a už spomínanú dopravnú či pešiu dostupnosť.

Nároky na statickú dopravu sú zabezpečené štyrmi parkoviskami s celkovou kapacitou 53 parkovacích miest, z toho 2 parkovacie miesta budú vyhradené pre vozidlá osôb s obmedzenou schopnosťou pohybu a orientácie. Parkovisko P1 s kapacitou 19 kolmých parkovacích miest bude napojené na Tupolevovu ulicu, parkovisko P2 s kapacitou 21 kolmých parkovacích miest bude situované pred hlavný vstup do plavárne, parkovisko P3 s kapacitou 5 kolmých parkovacích miest bude situované pozdĺž účelovej komunikácie vybudovanej v rámci výstavby pobočky Tatra banky a parkovisko P4 s kapacitou 8 kolmých parkovacích miest bude situované pozdĺž prístupovej komunikácie k plavárni.

Prístup k plavárni na parkovisko pred hlavný vstup bude zabezpečený odbočením z účelovej komunikácie vybudovanej v rámci výstavby pobočky Tatra banky, ktorá je napojená na Jiráskovú ulicu, pre zásobovanie je riešený vstup z Tupolevovej ulice, chodníky sú navrhnuté v priestore medzi parkoviskom P1 a budovou plavárne, parkoviskom P2 a hlavným vstupom a popri Jiráskovej ulici.

Verejnú plaváreň mestská časť financuje z vlastných zdrojov, polmiliónovou dotáciou prispeje Bratislavský samosprávny kraj, čo odsúhlasili krajskí poslanci koncom júna na svojom zasadnutí. Celkové náklady predstavujú 5.080-tisíc eur vrátane DPH. Táto cena určená podľa rozpočtu je nemenná a je platná po celú dobu výstavby bez ohľadu na vývoj inflácie, zmeny daňových sadzieb, či iných skutočností premietajúcich sa do cien výrobkov resp. služieb na trhu. Cena vzišla z verejného obstarávania, do ktorého sa zapojili štyria uchádzači. V zmysle zákona o verejnom obstarávaní verejný obstarávateľ cenovo najvýhodnejšiu ponuku spoločnosti Metrostav Slovakia a. s.

Kroky pri procese výstavby prvej verejnej petržalskej plavárne:

Podanie žiadosti o územné rozhodnutie- 30. 4. 2013
Územné rozhodnutie zverejnené – 22. 10. 2013
Zahájenie procesu verejného obstarávania pre dodávateľa stavby – 7. 11. 2013
Územné rozhodnutie právoplatné – 21. 11. 2013
Podaná žiadosť o stavebné povolenie (I. fáza – prekládka kanalizácie) – 26. 11. 2013
Podaná žiadosť o stavebné povolenie (II. fáza – objekt plavárne) – 30. 12. 2013
Ukončenie verejného obstarávania podpisom zmluvy so zhotoviteľom – 29. 4. 2014
Stavebné povolenie pre prekládku kanalizácie právoplatné – 9. 5. 2014
Odovzdanie staveniska pre prekládku zhotoviteľovi – 21. 5. 2014
Stavebné povolenie pre objekt plavárne právoplatné – 9. 6. 2014
Odovzdanie staveniska pre objekt plavárne zhotoviteľovi – 16. 6. 2014
Predpokladaný termín ukončenia stavebných prác a kolaudácie plavárne – apríl 2015

Autorom vizualizácie je Vizualizácia plavárne
Ing. arch. Ján Katuščák.

web od 2day