Detské ihriská bezpečnejšie a zábavnejšie

Verejné detské ihriská musia podľa platných právnych noriem spĺňať prísne bezpečnostné a hygienické kritériá. Ide hlavne o dôslednú inštaláciu hracích prvkov, dodržiavanie voľného priestoru okolo hracích prvkov, povrchu tlmiaceho náraz, plánovanú údržbu zariadení a kontrolu ich prevádzky, pravidelnú kontrolu pieskovísk. Pätnásť z takmer päťdesiatich ihrísk mestská časť v najbližších dňoch vybaví gumenými rohožami a novými hracími prvkami.

Od minulého týždňa začala zmluvná firma najprv s pokládkou špeciálnych gumových rohoží pod kolotočmi na ôsmych ihriskách. Verejné detské ihriská na Černyševského, Bulíkovej, Mamateyovej, Haanovej a Gessayovej ulici sa už môžu popýšiť novými bezpečnostnými prvkami. V krátkom čase dokončia pracovníci pokládku rohoží VDI c 133 - Budatinska aj pod kolotočom na Lachovej a nasledovať budú ešte ihriská na Andrusovovej a Prokofievovej. Deti z Budatínskej sa môžu na ihrisku pri vchode 41 tešiť na pružinového koníka a pri vchode 63 na vežu so šmykľavkou (na obrázku). Veže a šmykľavky pribudnú aj na verejnom detskom ihrisku na Rovniankovej a na Gercenovej, kde ich doplní aj pružinová hojdačka a prevažovadlo. Na Harmaneckej a Lachovej postavia zas dvojhojdačku. Celková investícia vo výške 19.880 eur sa premietne nielen do zvýšenia bezpečnosti ale aj do pestrosti hracích prvkov. Každá takáto investícia musí ísť ruka v ruke aj s plánom nákladov na bežnú údržbu a opravy poškodených častí, ktoré vzniknú poveternostnými vplyvmi, častejšie však vplyvom vandalov.

Verejné detské boli zverené do správy Mestskej časti Bratislava-Petržalka vlastníkom, ktorým je Hlavné mesto SR Bratislava. Prevádzkovateľom je rozpočtová organizácia samosprávy – Miestny podnik verejnoprospešných služieb Petržalka. Prevádzková doba ihrísk je stanovená od 1. apríla do 31. októbra kalendárneho roka. Počas prevádzkovej doby čistia pracovníci komplexne celú plochu ihrísk v mesačnom intervale, zvyčajne prvý pracovný týždeň v mesiaci. V dvojročných cykloch vymieňajú pracovníci piesok vo všetkých pieskoviskách ešte pred začatím prevádzkovej doby. V prípade zistenia nadmerného výskytu baktérií vykonajú okamžitú výmenu piesku v príslušnom pieskovisku kedykoľvek počas prevádzky.

web od 2day