Tak sme sa dočkali

Zatiaľ bez električky, ale peší a cyklisti môžu od dnešného dňa využívať nový Starý most. Slávnostne ho otvorili primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal a starosta Petržalky Vladimír Bajan. Prvé električky by cez most mali začať premávať v júli.

Ešte vo februári 2011 na verejnom prerokovaní o dopravnom systéme povedal starosta Petržalky, že Bratislava aj Petržalka majú unikátnu možnosť, aká tu ešte nebola. Hovoril o alternatíve, ktorú ponúkal Brusel ministrovi dopravy Figeľovi za odložený projekt TEN-T, aby sa 250 mil. eur z Operačného programu Doprava, na ktorý za iných okolností nemáme nárok, využili na projekt práve v hlavnom meste.

Na tento most čakáme roky. Výrazným spôsobom uľahčí cestovanie Petržalčanov do práce a zvýši kvalitu ich života v našej mestskej časti. Viac spojí obyvateľov z oboch brehov Dunaja. Peši, bicyklom, verím, že o pár týždňov aj električkou. Takže sa radujeme a veríme, že čo najviac ľudí z oboch brehov Dunaja ho bude využívať“, povedal v príhovore starosta Petržalky.

Realizácia projektu bola rozdelená do dvoch etáp. Prvou bolo prepojenie Šafárikovho námestia až po Bosákovu. Celý tento úsek vrátane rekonštrukcie Starého Mosta je už hotový. Dňa 14. marca sa ukončilo pripomienkovanie k pokračovaniu električkovej trate do Petržalky. Druhá fáza má pokračovať od Bosákovej ulice až po Janíkov dvor a meria 3,8 kilometra. Bude mať sedem zastávok, na konci obratisko a technické zázemie. Električka bude čo najviac zatrávnená, povedľa nej dĺžky povedie nová, štyri metre široká cyklotrasa. Ráta sa s výsadbou stromov okolo trate.

Ako ďalej uviedol Vladimír Bajan, „na plnú funkčnosť celého projektu električky do Petržalky je nevyhnutné dobudovanie aj druhej fázy, a to električky až na koniec Petržalky po Janíkov dvor. Rád by som preto ocenil doterajšiu aktivitu a aj apeloval na hlavné mesto, aby sa mu podarilo úspešne električku dobudovať.“

Na to, aby električka v plnej miere plnila svoju funkciu, si budeme musieť počkať do roku 2020. „Preto jednou z priorít mestskej časti Petržalka na najbližšie roky je aj dobudovanie a prepojenie siete cyklotrás, tak aby ich Petržalčania mohli využívať nielen na relax, ale aj ako dopravný prostriedok do práce. Určuje to aj nedávno schválený Plán hospodárskeho a sociálneho rozvoja Petržalky“, dodal starosta Bajan.

IMG_9044 IMG_9065 IMG_9070

IMG_9071 IMG_9076 IMG_9095

web od 2day