Zmena ÚPM by zamedzila výstavbe ropovodu

V platnom územnom pláne je vyčlenený koridor pre ropovod. Občianski aktivisti navrhujú širšiu diskusiu na meste. Starosta Petržalky a zároveň mestský poslanec Milan Ftáčnik bude na najbližšom zastupiteľstve v tejto súvislosti interpelovať primátora Andreja Ďurkovského.Vedeniu ropovodu Bratislava – Schwechat cez Žitný ostrov a chránené územia by mala zabrániť zmena Územného plánu mesta Bratislava. V platnom územnom pláne je totiž vyčlenený koridor na jeho trasovanie. To sa nepozdáva samosprávam, vodárom či aktivistom. Petržalský starosta a zároveň mestský poslanec Milan Ftáčnik chce preto v tejto súvislosti na najbližšom mestskom zastupiteľstve interpelovať primátora Andreja Ďurkovského. "Obrátim na pána primátora, či plánuje zmenu územného plánu v trasovaní ropovodu. Či pripravuje, bude uvažovať alebo rokovať o zmene. Že by sa celý ropovod vypustil," povedal dnes na tlačovej besede Ftáčnik po stretnutí s predstaviteľmi občianskeho združenia Nie ropovodu cez Žitný

Občianska iniciatíva sa na vedenie mestskej časti, ktorej sa navrhovaná trasa ropovodu priamo dotýka, obrátila s požiadavkou iniciovať na hlavnom meste širšiu diskusiu o tejto problematike. Trasa totiž prechádza niekoľkými mestskými časťami ako aj územím, ktoré bolo zákonom vyhlásené za chránené pásmo. V praxi to znamená, že tadiaľ by v žiadnom prípade ropovod viesť nemal. Proti sú aj vodári, podľa ktorých by sa tým mohli znečistiť vodné zdroje. Podľa Ftáčnika však miestna samospráva nemá príslušné kompetencie, zmena územného plánu sa musí riešiť na úrovni mesta. Najbližšie mestské zastupiteľstvo by malo byť koncom marca, primátor má pritom podľa zákona 30 dní na odpoveď na interpeláciu. Podľa Ftáčnika by tak mohla byť známa odpoveď koncom apríla. Súčasná miestna samospráva sa k ropovodu nevyjadrovala, negatívne sa však mestská časť vyjadrila údajne v roku 2005.

"Na to sme malí páni. Nie sme na určovanie, kadiaľ by mala trasa viesť," odpovedal na otázku agentúry SITA predseda občianskeho združenia Miroslav Dragun. Aj pre iniciatívu by bolo prijateľnejšie, keby sa ropovod viedol severne ponad Bratislavu. Iniciatíva už požiadala o stretnutie aj primátora, zatiaľ nebol stanovený termín stretnutia. Dragun počíta, že by sa tak mohlo stať na budúci týždeň. Pod petíciu, ktorú aktivisti spustili začiatkom februára, sa podpísalo vyše 25-tisíc občanov. Po zozbieraní stotisíc podpisov ju chce iniciatíva podľa predchádzajúcich vyjadrení predložiť parlamentu, vláde, prezidentovi i zastúpeniu Európskej komisie na Slovensku.

Správa bola uverejnená v agentúrnom servise spoločnosti SITA – 17. marca 2010

web od 2day