Poradňa pre matky a osamelých ľudí

Na Osuského ulici v bratislavskej Petržalke dnes otvorili ďalšiu poradňu, tentoraz pre matky a osamelých ľudí. Jej cieľom je poskytnúť klientom bezplatné poradenstvo v právnych, sociálnych a psychologických otázkach. "Ide napríklad o problémy ľudí, matiek pri vybavovaní oficiálnych vecí na úradoch. Napríklad kam sa obrátiť, aké má občan právne nároky či ako má vypísať podanie," uviedol pre agentúru SITA hovorca mestskej časti Ľubomír Andrassy. Klientovi však bude v prípade potreby poskytnutá aj pomoc pri objednaní sa u psychológa či psychiatra, poradňa mu tiež dá možnosť objednať sa u advokáta alebo v mediačnej poradni buď len pre poradenstvo, alebo aj prípadné zastupovanie. Nemenej dôležitou oblasťou bude podľa Andrassyho pomoc pri hľadaní zamestnania či ubytovania. "Pozitívom poradne je, že je anonymná a človek, ktorý má problém, príde skôr sem ako na úrad, kde to považuje za oficiálne," povedal petržalský starosta Milan Ftáčnik.Poradňa bude v prvej etape otvorená každý utorok od 14:00 do 17:00, v mimoriadnych prípadoch budú môcť prísť klienti aj mimo týchto hodín. V druhej etape plánuje miestna samospráva rozšíriť otváracie hodiny aj na štvrtok. Náklady na prevádzku bude hradiť mestská časť, partnerom v projekte je Fórum osamelých matiek.

Od roku 2007 je táto poradňa v poradí štvrtá, ktorú zriadila miestna samospráva. Vo februári 2007 bola otvorená Poradňa zdravia na Osuského ulici, otvorená je v pondelok, stredu a piatok. Jej úlohou je najmä prevencia vzniku civilizačných chorôb, vyšetrenia krvného tlaku či meranie výšky cholesterolu. Ročne v nej odborníci urobia okolo tisíc vyšetrení. Samospráva v tomto prípade spolupracuje na niekoľkých projektoch aj s Regionálnym úradom verejného zdravotníctva, zamerané sú na žiakov a seniorov. Od apríla 2007 funguje Petržalská občianska poradňa. Jej služby sú zamerané na poradenstvo v pracovno-právnych vzťahoch, majetkových otázkach, dedičskom konaní či pri získavaní sociálnej pomoci, ročne zaznamenáva okolo 400 odborných sedení. Od januára tohto roka sa z finančných dôvodov presťahovala z Osuského ulice na miestny úrad v Technopole na Kutlíkovej ulici a služby poskytuje každý druhý štvrtok, len po telefonickom objednaní. Od septembra 2007 je k dispozícii aj Mediačná poradňa na riešenie občianskoprávnych či rodinných sporov. Sídli na miestnom úrade a je otvorená každú druhú stredu.

Od januára tohto roka však pre škrty v rozpočte nefunguje miestna kancelária Verejného ochrancu práv. Úrad s kanceláriou spolupracuje len na spoločných projektoch, napríklad pri prednáškach v školách či diskusiách pre seniorov. Náklady na prevádzku všetkých fungujúcich poradní hradí mestská časť.

Správa bola uverejnená v agentúrnom servise spoločnosti SITA – 7. júna 2010

web od 2day