Petržalka a Hodina Zeme

Aj Petržalka sa v sobotu 26. marca večer zapojí do celosvetovej ekologickej akcie Hodina Zeme. Projekt Hodina Zeme je celosvetová ekologická akcia s centrálou v austrálskom Sydney, organizovaná WWF (World Wildlife Fund) a je zameraná na globálne otepľovanie a klimatické zmeny. Ťažiskovou akciou celej kampane je vypínanie osvetlenia, či už verejného osvetlenia, alebo osvetlenia budov, pamiatok či kostolov. Do projektu sa v minulom roku zapojilo 128 krajín sveta, tento rok sa k nim počíta už aj Slovensko. Projekt Hodina Zeme podporí v tomto roku napríklad mesto Spišská Nová Ves, či Bojnický zámok.

„Žijeme rýchlo a pre mnohé pracovné povinnosti sa cez deň nestihneme s blízkymi ani porozprávať. Rád by som vyzval Petržalčanov, aby Hodinu Zeme venovali sebe a svojej rodine,“ hovorí starosta Vladimír Bajan a navrhuje, že namiesto toho, aby sa jednotliví členovia rodiny uzavreli každý do svojej izby a k svojim záľubám, stretli sa všetci v tento sobotný večer v kuchyni či obývačke a spolu sa úplne obyčajne porozprávali o niečom, čo ich všetkých spája, čo im robí radosť, prípadne si našli čas na spoločenské hry, ktoré už možno rokmi takzvane „zapadli prachom“. „Nielen že zhasnutím svetiel v ostatných izbách v byte podporíme ekologický postoj k planéte ale zároveň môžeme urobiť niečo preto, aby sme si navzájom lepšie rozumeli, chápali sa, možno zaspomínali na našich predkov, ktorí svietili kedysi petrolejkou alebo si čítali a učili sa pri plameni sviečky, rozprávali si veselé aj strašidelné príbehy. Ak sa to podarí, možno komorné osvetlenie v bytoch bude aj dlhšie ako iba hodinu medzi 20,30 až 21,30“ s úsmevom dodáva a inšpiruje starosta Bajan.

Projekt Hodina Zeme sa tohto roku uskutoční 26. marca 2011 od 20,30 hod. do 21,30 hod.. Mestá a obce vo svete sa zvyknú do projektu zapojiť zhasnutím alebo stlmením verejného osvetlenia, alebo osvetlenia pamiatok či budov a občania tým, že na jednu hodinu vypnú v byte svetlá.

web od 2day