V petržalských bunkroch je rušno

Každý týždeň niekedy doslovne obliehajú obnovené petržalské vojenské bunkre veľkí i malí – cyklisti, turisti, študenti a iní návštevníci. Na nekončiace otázky trpezlivo odpovedá a vojenskú minulosť tohto územia ako aj utrpenie počas vojen približuje sprievodca Miroslav Košírer – predseda občianskeho združenia Zachráňme petržalské bunkre. Okrem cyklistov prichádzajú aj žiaci stredných a základných škôl.

V utorok 4. októbra 2011 navštívila bunker BS-8 Hřbitov na Kopčianskej ulici v Petržalke stovka študentov SOŠ Svätoplukova, ktorá pripravuje do praxe budúce kozmetičky, kaderníčky, či vizážistky. Dozvedeli sa zaujímavosti z vojenskej minulosti Petržalky a československo-rakúskeho pohraničia, o úlohách a význame bunkrov, ich obnove na území mestskej časti a neodolali ani možnosti zapózovať pred objektívom fotoaparátu vo vojenských uniformách.
Uplynulý piatok 30. septembra boli z bunkra BS-8 nadšené napríklad aj sluchovo postihnuté deti zo ZŠ Drotárska cesta Bratislava. Okrem exponátov si so záujmom pozreli výstavu fotodokumentov vojenského cyklistického práporu, vyskúšali si bojové akcie v uniformách a zistili tiež, ako sa oddychuje na vojenských posteliach v prvej obnovenej vojenskej historickej izbe na Slovensku v podzemí bojového bunkra.
Okrem bunkra BS-8 je verejnosti prístupný už aj druhý veliteľský bunker BS-4 Lány, kde budujú múzeum historickej vojenskej techniky.

Obnovené bunkre pripravujú pre svojich návštevníkov širokú škálu atraktívnych podujatí pre všetky vekové i záujmové skupiny a viaceré akcie sa uskutočnia ešte v tomto roku.
Ďalšie skupiny občanov, ktorým leží na srdci osud zničených vojenských obranných stavieb v Petržalke, sa pustilo už aj do čistenia a upratovania okolia a interiérov ďalších 3 bunkrov, kde sa rovnako pod ich devastáciu podpísali okrem veku aj vyčíňania vandalov, narkomanov a bezdomovcov. Podľa vyjadrení návštevníkov, ľuďom, ktorí sa na vlastné náklady pustili do opráv chátrajúcich objektov, držia palce a obdivujú ich zanietenosť a húževnatosť.

web od 2day