Mesto požiada Európsku komisiu o peniaze na električku do Petržalky

“Po tridsiatich rokoch sa Petržalka konečne vracia na mapu Bratislavy”, povedal novinárom starosta Vladimír Bajan po hlasovaní Mestského zastupiteľstva, ktoré malo odobriť električku do Petržalky. Starosta vyjadril spokojnosť s rozhodnutím poslancov, ktorým dali projektu zelenú. Mesto Bratislava teda bude žiadať o nenávratné finančné prostriedky z Operačného programu doprava Európskej únie na budovanie nosného systému MHD.
Ako uviedla riaditeľka sekcie riadenia projektov ministerstva dopravy Eva Dulebová, projekt bude mať špeciálny režim a proces schvaľovania žiadosti by mohol byť rýchlejší, ako býva pri takýchto veľkých projektoch zvykom.
V prvej etape výstavby nosného systém mestskej hromadnej dopravy pôjde o rekonštrukciu Starého mosta a vybudovanie prvej časti povrchovej koľajovej trate medzi Šafárikovým námestím a petržalskou Bosákovou ulicou. Po schválení dokumentu a alokovaní peňazí z eurofondov na projekt chce mesto začať s prípravou druhej a tretej časti, ktoré by mali prepojiť Bosákovu ulicu s Janíkovým dvorom a Hlavnú železničnú stanicu so Štúrovou ulicou v Starom Meste.

web od 2day