Udelili sme ocenenia Osobnosť Petržalky 2012

V rámci 15. ročníka multižánrového festivalu Dni Petržalky v sobotu v areáli Závodiska v Starom háji sme odovzdali ocenenie Osobnosť Petržalky 2012. Z rúk starostu Vladimíra Bajana si čestnú plaketu a kyticu orchideí prevzalo päť výnimočných Petržalčanov.

Ocenenie za aktívnu prácu pre seniorov dostala Ružena Borzová. Tá pracuje v dennom centre seniorov a so svojimi rovesníkmi účinkuje na rôznych petržalských podujatiach. Zapája ich do práce pri organizovaní charitatívnych akcií, spolupracuje s nadáciami a pre seniorov každoročne organizuje výlety.
Františka Gutha ocenili za osobnú angažovanosť pri budovaní krajšej Petržalky. Guth bol v minulosti prednostom na miestnom úrade a vždy sa snažil hľadať také riešenia, ktoré boli v prospech Petržalky. V súčasnosti je zástupcom riaditeľa miestneho podniku Verejnoprospešných služieb, kde koordinuje činnosť v prospech čistoty mestskej časti.
Ďalším oceneným je spisovateľ, politik a diplomat Anton Hykisch. Pôsobil ako literárny redaktor rozhlasu, pracoval v Slovenskej akadémii vied, v Slovenskom fonde výtvarných umení, bol riaditeľom vydavateľstva Mladé letá, poslancom, veľvyslancom Slovenskej republiky v Kanade a externe prednášal politológiu. Hykisch ako spisovateľ patrí medzi predstaviteľov tzv. Generácie 1956. Bol ocenený za celoživotnú literárnu tvorbu. V januári 1998 mu prezident republiky prepožičal štátne vyznamenanie Pribinov kríž I. triedy.
Bohumil Kováč bol ocenený za prínos v oblasti architektúry a urbanizmu. Petržalka je mu blízka ako obyvateľovi, pedagógovi, špičkovému odborníkovi, architektovi – urbanistovi, občianskemu aktivistovi. Je tiež nositeľom Národnej ceny historických sídel Čiech, Moravy a Sliezska a ďalších ocenení, rezortných a odborno-záujmových.
Poslednou ocenenou je Mária Králiková, dlhoročná riaditeľka Materskej školy na Iľjušinovej ulici. Intenzívne sa sústreďovala na vzdelávanie detí s diagnózou autizmus, ale aj na prípravu učiteľov pre deti so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami. Spolupracuje s pedagogickou fakultou Univerzity Komenského, je spoluautorkou odbornej publikácie Dieťa a hra, publikuje v časopise Predškolská výchova, koordinuje projekt „Detské ihrisko – škôlkarik“ a aj projekt vybudovania špeciálnej relaxačnej a terapeutickej učebne pre deti s využívaním metódy Snouzelen. Je ocenená za mimoriadne výsledky v pedagogickej práci s deťmi predškolského veku.

web od 2day