Petržalka chystá zverejňovanie nepojazdných vozidiel na parkoviskách

Mestská časť chystá po zverejňovaní vlastníkov nepokosených a neupravených pozemkov a zoznamu zaplatenej dane za psa ďalšiu novinku na webe. O dlhodobo odstavených, nepojazdných autách a vrakoch na sídlisku sa Petržalčania dozvedia aj prostredníctvom internetu.

Dlhoročným problémom nielen Petržalky sú nepojazdné autá, ktoré zaberajú parkovacie miesta na sídliskách. Nielen z hľadiska ohrozovania životného prostredia ale aj v súvislosti s nedostatkom parkovísk je táto situácia problematická.

V roku 2011 Petržalka zistila na parkoviskách 68 vrakov (bez evidenčného čísla vozidla) a 256 dlhodobo odstavených áut (s EČV), ktoré mali prázdne pneumatiky, boli havarované alebo bez technickej a emisnej kontroly. Všetky vraky mestská časť odstránila, majiteľov 154 vozidiel s evidenčnými číslami upozornila na stav vozidiel, pričom vo väčšine prípadov si svoje auto dali do poriadku. V 22 prípadoch na základe preverenia STK bolo auto vyradené zo štátnej evidencie.

„Za prvých 8 mesiacov tohto roku sme zistili 45 vozidiel bez evidenčných čísel. Do mesiaca majitelia odstránili 36 z nich a odstránenie ostatných sme zabezpečili zmluvnou spoločnosťou“, zhodnotil aktuálnu situáciu starosta Petržalky Vladimír Bajan a doplnil, že ďalších 195 zistených vozidiel nespĺňalo podmienky prevádzky vozidiel v premávke na pozemných komunikáciách, no po upozornení mestskou časťou si vozidlo odstránilo alebo spojazdnilo 104 motoristov.

22 majiteľov nepojazdných vozidiel na výzvy mestskej časti Bratislava-Petržalka nereagovalo. Proti väčšine z nich už Obvodný úrad pre cestnú premávku a pozemné komunikácie v Bratislave vedie správne konanie. Majiteľom 5 vozidiel plynie 30 dňová lehota na odstránenie vozidiel.

Na odstraňovanie vrakov má Petržalka podpísanú zmluvu so spoločnosťou AUTO-AZ s.r.o. v Zohore. Zbaviť sídlisko nepojazdných áut, ktoré majú EČV, je však komplikovanejšie. Pokiaľ totiž vozidlo má EČV, mestská časť môže odviezť nepojazdné auto len na ohradené a strážené parkovisko, na ktorom musí byť vozidlo uložené 1 rok. Až následne vozidlo možno považovať za opustené a možno ho dať odstrániť. Takéto špeciálne parkovisko však Petržalka nemá a jeho vybudovanie by bolo pre samosprávu drahé. Hoci partner zo Zohoru prejavil záujem pomôcť aj v tejto záležitosti, možnosti jeho parkoviska by zďaleka nestačili. V spolupráci s hlavným mestom v rámci parkovacej politiky pripravíme územie, kde by sme stiahli nepojazdné autá s EČV z centrálnej zóny v Petržalke.

Petržalka intenzívne spolupracuje aj s Ministerstvom dopravy Českej republiky a požiadala ho o lustráciu 3 vozidiel, ktoré boli dlhodobo odstavené v najväčšej bratislavskej mestskej časti. Medzičasom už z Budatínskej ulice auto s českou poznávacou značkou zmizlo, na Bulíkovej a Beňadickej ulici ešte stále parkuje.

Najnovšie Petržalka pripravuje zverejňovanie dlhodobo odstavených, nepojazdných či havarovaných vozidiel na území mestskej časti prostredníctvom webovej stránky. „Chceme priniesť viac svetla do tejto problematiky a pripravujeme zoznam, z ktorého sa obyvatelia dozvedia všetko o vraku, ktorý majú pod oknami. Budú vedieť, či sa ním už samospráva zaoberá, ako ho rieši… Verím, že „elektronická tabuľa hanby“ viacerých majiteľov „nakopne“ k tomu, že sa o svoje auto lepšie postarajú“, povedal starosta Vladimír Bajan.

Už túto jeseň mestská časť zverejní novinku na www.petrzalka.sk a zoznam bude obsahovať údaje o vozidlách, ako napríklad evidenčné číslo, typ auta, farbu, miesto odstavenia, či má STK, EK i spôsob poškodenia a fotografiu vozidla.

web od 2day