Na hranici prevažne vážne

Symbolickým prestrihnutím brány z ostnatého drôtu v železnej opone, v blízkosti hranice s Rakúskom, si v sobotu  17.novembra 2012 Petržalčania pripomenuli 23. výročie Nežnej revolúcie.

Organizátori  z OZ „Zachráňme petržalské bunkre“ Spolku histórie colníctva a finančnej správy Bratislava, Územnej vojenskej správy Bratislava, Skupiny personálneho doplňovania MO SR, Vojenskej polície MO SR ponúkli počas dňa štvorstovke návštevníkov pri vojenskom bunkri BS-8 Hřbitov podujatie, ktoré mladým i skôrnarodeným priblížilo udalosti z roku 1989, ktoré vyvrcholili pádom komunistického režimu a uvoľnením situácie  aj v tejto pohraničnej oblasti.  Návštevníci  sledovali aj ukážky niekdajšej colnej kontroly vozidiel a batožiny na slovensko-rakúskej štátnej hranici, zákrok pohraničiarov pri pokuse o útek narušiteľov štátnej hranice socialistického Československa. Za ukážku boli odmenení dlhotrvajúcim  potleskom návštevníkov.  Historický komentár poskytol divákom rozhlasový moderátor armádnej relácie Miroslav Minár.

„Je potrebné pamätať na minulosť a je dôležité, aby sme sa z nej poučili. Preto som rád, že si aj touto spomienkovou slávnosťou pripomíname udalosti spojené so 17. Novembrom 1989“, povedal na podujatí petržalský vicestarosta  Martin Miškov a spolu s ostatnými návštevníkmi absolvoval aj prehliadku obnoveného vojenského bunkra.

Najväčší záujem o podujatie napriek nie najvľúdnejšiemu počasiu mali rodiny s deťmi a aj napriek nízkym teplotám trpezlivo čakali v dlhom rade, kým sa dostanú do bunkra. Ani tento rok nechýbala degustácia pravého vojenského guláša a šálka teplého čaju.

Dlho očakávaným  vyvrcholením podujatia bolo strihanie brány z ostnatého drôtu obviazaného trikolórou a niekoľko minútový ohňostroj. Na záver programu sa moderátor v mene  usporiadateľov poďakoval  tým, ktorí podporili  podujatie „Poďte s nami na hranice – Strihanie železnej opony 2012“  Mestskej časti Bratislava-Petržalka, hlavnému mestu mesta SR Bratislavy a Ministerstvu obrany SR.

Bunker BS-8 Hřbitov
Bunker BS-8 Hřbitov
23. výročie Nežnej revolúcie
23. výročie Nežnej revolúcie
Ukážka colnej kontroly
Ukážka colnej kontroly

23. výročie Nežnej revolúcie
23. výročie Nežnej revolúcie

Martin Miškov, zástupca starostu Petržalky strihá bránu z ostatného drôtu
Martin Miškov, zástupca starostu Petržalky strihá bránu z ostatného drôtu

Podujatie navštívili aj mladšie ročníky
Podujatie navštívili aj mladšie ročníky

Autor fotografií: Miro Košírer

web od 2day