Úspešne sme „uzamkli“ II. ročník Petržalskej super školy

Aj v tomto školskom roku pripravila petržalská samospráva v spolupráci so Slovenskou akadémiou vied pokračovanie úspešného projektu Petržalská super škola, vďaka ktorému všetci žiaci druhého stupňa petržalských základných škôl mali možnosť zúčastniť sa prednášok renomovaných vedeckých kapacít na rôzne témy.

Už tradične začala Petržalská super škola v októbri prednáškou v kinosále DK Zrkadlový háj. O objavovaní života vo vesmíre a pravdepodobnosti existencie života na Marse siedmakom porozprával Prof. RNDr. Jozef Masarik, DrSc., dekan Fakulty matematiky, fyziky a informatiky. Spolu so žiakmi sa zamyslel aj nad podmienkami pre vznik života a následne ohodnotil pravdepodobnosť, s akou boli vytvorené aj inde ako na našej planéte. Siedmakom bola určená aj druhá prednáška – o kuriozitách zo sveta rastlín im pútavo porozprával predseda vedeckej rady Prof. RNDr. Karol Marhold, CSc. z Botanického ústavu SAV. Žiaci sa dozvedeli, že nielen exotické, ale aj naše slovenské druhy rastlín sú v mnohom osobité a jedinečné, takže pri potulkách v prírode si ich budú určite viac všímať. Pred Vianocami si Prof. Ing. Štefan Luby DrSc. pripravil pre ôsmakov takmer rozprávkovú tému „Obrie dôsledky trpaslíčej technológie“, za ktorou sa však schovávali zaujímavé novinky zo sveta nanotechnológií, teda práce s vecami o priemere ľudského vlasu. Januárová prednáška vedúceho oddelenia reprodukčnej a vývinovej biológie Mgr. Martina Hajducha, PhD. preniesla žiakov do dôb Černobyľskej havárie. Na výskume, ktorý tam momentálne vedie vysvetlil ôsmakom ako je to možné, že rastliny dokážu opäť obsadiť aj rádioaktívne biotopy. Posledné dve prednášky boli určené šiestakom. Jedna bola modernou exkurziou po „Prabratislave“ a tá druhá im zas umožnila nahliadnuť do sveta moderných materiálov, ktoré naši vedci vyvinuli pre automobilky Ferrari a Audi. O dobách dávno minulých na území nášho hlavného mesta prednášal popredný slovenský archeológ a špecialista na výskum obdobia eneolitu a bronzovej doby v strednej a východnej Európe vrátane Kaukazu a Eurázijskej oblasti – Prof. PhDr. Jozef Bátora, DrSc. O nevšedných materiáloch, pri ktorých sa nechal vedecký tím z Ústavu materiálov a mechaniky strojov SAV inšpirovať prírodou, prišiel prednášať manažér pre vedu a výskum Dr. Ing. František Simančík.

Od októbra 2014 do marca 2015 sa na šiestich prednáškach v DK Zrkadlový háj zúčastnilo 1821 žiakov a 127 učiteľov.

Po skončení hlavných prednášok dostal každý ročník od prednášajúcich okruh troch tém, na ktoré potom žiaci v trojčlenných tímoch mohli vypracovať súťažné projekty pod vedením svojich učiteľov. Súčasťou každého projektu bola doplnková časť s názvom „Ako som pomohol Petržalke“, kde žiaci vyčistili priestranstvo pri škole či dome, pomohli pri separovaní odpadu, vysadili kvietky alebo akýmkoľvek iným spôsobom prispeli k zatraktívneniu okolia, osvete medzi obyvateľmi alebo aj k zlepšeniu susedských vzťahov. Deväť víťazných tímov čakal trojdňový pobyt v Účelovom zariadení Kancelárie NR SR Častá – Papiernička plný osobných stretnutí s vedcami, praktických ukážok a zážitkov pri výletoch do prírody. Každý člen víťazného tímu získal aj hodnotné ceny, ktoré zabezpečila mestská časť Bratislava-Petržalka.

Všetky víťazné žiacke práce sú zverejnené aj na oficiálnej stránke samosprávy: II. ročník Petržalskej super školy

Pre žiakov deviateho ročníka v rámci projektu Petržalskej super školy zabezpečuje Slovenská akadémia vied sériu prednášok priamo na školách. V tomto ročníku odprednášalo päť vedeckých nominantov päť tém, ktoré si zadefinovali učitelia z našich škôl 437 žiakom. Prečo ľudia potrebovali poznať presný čas a ako postupne vznikali hodiny, teda od doby kedy čas kvapkal až po atómové hodiny previedol dejinami deviatakov Mgr. Daniel Nagaj, PhD. z Centra pre výskum kvantovej informácie Fyzikálneho ústavu SAV. Nasledovali dve prednášky o chránených parkoch, územiach a pamiatkach UNESCO, ktoré si podelili Mgr. Silvia Halková, ktorá žiakom porozprávala o devastovaní pralesov a s nimi aj pôvodnej fauny, postupnom vymieraní živočíchov a ich častokrát márnej ochrany pred pytliakmi. Najmä však vyzvala žiakov, že práve oni sú tí, ktorí majú prístup ku všetkým informáciám vďaka internetu a teda oni sú tí, ktorí sa môžu správne rozhodnúť a pomôcť chrániť svoju Zem, ktorá patrí nám všetkým. Druhú časť – informácie o kultúrnych pamiatkach – sprostredkovala Ing. arch. Ľubica Pinčíková z referátu svetového kultúrneho dedičstva Pamiatkového úradu SR. O pôvodných a nepôvodných druhoch rastlín na našom území, o inváznych aj tých užitočných, o spôsobe rozmnožovania a šírenia semien deviatakom zo štyroch základných škôl porozprával vedecký pracovník RNDr. Pavol Mereďa, PhD. z Botanického ústavu SAV. Poslednou témou odprednášanou v II. ročníku Petržalskej super školy bol význam včely medonosnej pre život na Zemi, ktorú odborne zastrešil RNDr. Jaroslav Klaudiny, PhD. z Chemického ústavu SAV, spoluriešiteľ národného projektu Výskum molekulárnych faktorov obrany včelstiev voči niektorým mikrobiálnym patogénom.

Očakávaným výsledkom projektu Petržalskej super školy je zvýšenie informovanosti o širokom spektre vedeckých odborov, zvyšovanie ekologického povedomia žiakov a oboznámenie sa s najnovšími poznatkami a trendmi vo vede ako takej. Jednotlivé prednášky majú byť ponímané aj ako prezentácia možností pri výbere budúceho povolania. Prednášky tiež môžu žiakov inšpirovať k samostatnému objavovaniu regionálnych osobitostí Petržalky, podnecovať k osobnej návšteve múzeí, kultúrnych pamiatok, motivovať k exkurziám, výletom do prírody ale aj viesť žiakov k sebapoznaniu a tímovej práci.

IMG_9593 IMG_9599 IMG_9675

IMG_2657 IMG_2680 IMG_2778

DSC08509 DSC08524 Prof. Luby so žiakmi

IMG_5609 IMG_5614 IMG_5629

IMG_6450 IMG_6455 IMG_6458

IMG_7085 IMG_7183 IMG_7203

IMG_8082 IMG_8090 IMG_8122

IMG_8520 IMG_8552 IMG_8667

IMG_8799 IMG_8804 IMG_8839

IMG_9000 IMG_9001 IMG_9003

b10 c08 a15

IMG_9801

web od 2day